Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tuti tipp, hogy derűsebben és egészségesebben kezdd a napot

7 tuti tipp, hogy derűsebben és egészségesebben kezdd a napot

boldogságderűedzésegészségételjókedvkajareggelreggeli
0

Írta:

Ints búcsút a szürke és morgós reggeleknek!

Te is azok közé tartozol, akik valahogy minden reggel bal lábbal kelnek fel? Fáradtan ébredsz, kiborul az életmentő kávéd, szakadt felsőt veszel fel, megpenészedett a reggelire szánt kenyered, otthon felejted az edzőcuccod és már az első néhány percben agyonnyomnak a napi teendők? Nem kell, hogy minden egyes reggel hasonló forgatókönyv főszereplőjévé válj! Az alábbi egyszerű tippek segítségével nyugodtabbá, szervezetebbé és egészségesebbé teheted nemcsak a nap első, hanem a további részét is. Tarts velünk, és kezdd vidáman a napot!

Legelőször egy pohár vízért nyúlj!

Légy őszinte, a legelső dolog, amit kézbe veszel, biztosan a telefonod. Pedig sokkal bölcsebben teszed, ha az értesítések görgetése helyett egy nagy pohár vízzel indítod a napod, hidratálva a szervezeted. Ne feledd, a szellemi és a fizikai teljesítményed is erősen befolyásolja a hidratáltsági állapotod. Gondoltad volna, hogy a reggeli fejfájásodért és fáradtságodért főként a dehidratáció felelős?

47894217 - health, beauty, diet concept. portrait of happy smiling young woman drinking refreshing water in the morning. healthcare. drinks. healthy eating. healthy lifestyle. hydratation.

Ne nyomkodd a telefonod!

Könnyű mondani, de igen hasznos betartani. A Pennsylvania Egyetem kutatói szerint már csupán 3 perc tömény teendő és rossz hír olvasása 27%-kal boldogtalanabbá teszi a napod. Ne engedd, hogy már reggel elkapjon az aggódás és a szorongás spirálja.

Nyújtózz egy nagyot!

Már egy 5 perces reggeli nyújtás csodálatos hatással van a vérkeringésre és a hangulatra. Remekül beindítja a napot és csökkenti a feszültséget. Jöhet a gyerekpóz, a hegytartás és a homorítás-domborítás klasszikus párosa, még csak az ágyat sem kell elhagynod. Ne sajnáld rá az időt, a nap folyamán tested és lelked is meghálálja majd.

Fogyassz el egy tápanyagdús, színes reggelit!

Nincs is jobb napindító egy színdús, zöldségekkel vagy gyümölcsökkel teli, első étkezésnél. Egy nemzetközi felmérés alapján, sajnos az emberek 61%-a hetente többször is kihagyja a reggelit. Pedig a nap legfontosabb étkezése nélkülözhetetlen az anyagcsere optimális működéséhez és a vércukorszint szabályozásához.

31587440 - healthy breakfast. bowl of yogurt with granola and berries

Ne feledkezz meg a zöldekről sem!

Reggel az anyagcsere még lassú, így a szervezetnek szüksége van egy nagy adag tápanyaglöketre. Készíts egy zöld turmixot, leveles zöldségek és fehérjepor hozzáadásával. A zöld levelesek rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidáns tartalmaznak, míg a fehérje sokáig gondoskodik a jóllakottságérzetről és védi az izmokat.

Vidd magaddal az előző nap elkészített étel(eke)t!

Épp elég zsúfoltak a reggelek, ne bajlódj még avval is, hogy az aznapi ebédről, esetleg uzsonnáról is, gondoskodj! Kerüld el a konyhai baleseteket, vagy a sorban állást a szupermarketben, készítsd el már előző este a másnapi, tápanyagban dús ebéded. A meal-prep nem véletlenül lett akkora divat, hiszen jelentősen megkönnyíti a szervezést, és egészségesebbé teszi az étkezéseidet.

Tervezd meg, mikor fér bele a napodba az edzés!

Cipeled magaddal az edzőcuccot, de este használatlanul visszahozod? Ha neked is ismerős ez a szituáció, és a vele járó bűntudat, akkor vezesd be, hogy még reggel megtervezed, mikor mész el edzeni. Ha korán fel tudtál kelni, és van rá időd, érdemes még reggel beiktatni, de az is jó, ha kinézel egy munkaidő vagy iskola utáni csoportos órát, vagy ráírsz a barátaidra, hogy este hánykor találkoztok a teremben. Ha a rád váró feladatokhoz hasonlóan, az edzést is beütemezed a napirendedbe, sokkal gyakrabban jutsz majd el mozogni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X