Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem csak egy szerv, az ember beteg

Nem csak egy szerv, az ember beteg

egészséghormonmozgáspajzsmirigystresszkezelésvitamin
0

Írta:

A pajzsmirigy alulműködés népbetegségnek számít, elsősorban hazánk jódhiányos volta miatt. Ennek ellenére az állapot fennállása esetén igen sokat tudunk tenni egészségünk érdekében, ha az életmódunkra is odafigyelünk a gyógyszerszedés mellett.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a pajzsmirigy alulműködés terápiáját ismerteti.

Nem csak egy szerv, az ember beteg

A pajzsmirigyzavarokat az emberek többsége úgy kezeli, hogy beveszi az orvos által javasolt gyógyszert, és hátra dől, majd várja az eredmények javulását, na és persze a tünetek megszűnését. Pedig – akármilyen betegségről van szó -, kulcsfontosságú nem csak az adott szerv, hanem az egész test helyreállítása, azaz az állapot holisztikus terápiája. Ebbe beletartozik a gyógyszerszedés mellett a megfelelő életmód kialakítása, enélkül nem lehet maximális eredményt elérni. Hiszen a piruláknak hála az értékek bár normalizálódnak, ám előfordulhat, hogy a tünetek továbbra is megmaradnak, vagy csak minimálisan csökkennek. Éppen ezért lenne fontos a pajzsmirigy betegségeket holisztikusan kezelni, mivel így nem csak maga a zavar szűnik meg, hanem a beteg szinte teljes életmódváltáson megy keresztül, melynek következtében nem csak a pajzsmirigy hormontermelése áll helyre, hanem az egész szervezet pozitív változásokon esik át.

“Manapság egyre többen értenek egyet abban, hogy a környezet és a belső, pszichés folyamatok igen komoly befolyást gyakorolnak a szervezetre, első körben a hormonális rendszerre. Ezért van az, hogy pl.  környezetszennyezés, illetve stresszes életmód esetén gyakran jelennek meg hormonzavarok, majd utána egyéb, akár súlyos betegségek is, hiszen minden folyamat hormon érintettségű. Ebből kifolyólag célszerű összességében nézni egy-egy kóros állapotot, nem csupán a zavart, hanem az egész embert, az életmódját, családi hátterét, táplálkozását, mennyit mozog, mennyi stressz éri, hol lakik stb.”.- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Mire figyeljen, aki pajzsmirigyzavarral küzd?

Gyógyszer

Pajzsmirigy alulműködés esetén a mirigy által termelt hormonok (T3, T4) a kelleténél kevesebb mennyiségben vannak jelen, így azt mindenképp pótolni szükséges. Ezért a betegeknek életük végéig gyógyszeres kezelésben kell részesülniük. Érdemes tudni, hogy a dózison időközönként lehet, hogy változtatni kell, ezért fontos, hogy a páciens rendszeresen ellenőriztesse pajzsmirigy funkcióit!

28465930 - male thyroid gland  anatomy in x-ray view

Étrend

A pajzsmirigy alulműködés oka, gyakran a jódhiány, ezért érdemes figyelni a jódban gazdag étrendre (fontos, ezt előre egyeztesse orvosával, mivel vannak olyan állapotok, pl. a Hashimoto betegség, amikor a jód bizonyos esetekben csak árt) Jódban bővelkedő étel a sushi, tengeri algák, jódozott só, jódartalmú ásványvíz. Emellett érdemes lehet gluténmentes diétát is tartani, mivel több tanulmány szerint is gyakran együtt jár a két állapot. Továbbá figyeljen oda arra, hogy elegendő rostot fogyasszon, főleg azért, mert a pajzsmirigy alulműködés esetén igen gyakori a székrekedés, valamint célszerű elkerülni a glutamát nevű ízfokozót is, ami igen rossz hatást gyakorol az egész hormonális rendszerre.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa mindezeken kívül felhívja a goitrogén ételek megfelelő módon való elkészítését is (pl. Párolás, főzés), mivel ezek gátolják a TPO tevékenységét, mely fontos lenne a normál pajzsmirigyműködéshez.

Stresszkezelés

Az állandó stressz jelenléte hamar hormonzavarokhoz vezethet. Ekkor ugyanis megnő a mellékvese által termelt kortizol szintje, ami ha állandósul, akkor a mellékvese kifárad, továbbá megnő a prolaktin szintje is. Mindkét állapot összefüggésbe hozható a pajzsmirigyzavarokkal, így fontos, hogy amennyire csak tudod, csökkents a stresszt az életedben, illetve tanuld meg helyesen kezelni (pl. meditációval, autogén tréninggel).

Mozogj

Sokan úgy gondolják, hogy a mozgás jelentőségét a szakemberek indokolatlanul felnagyítják. Pedig valójában egy sor pozitív egészségügyi vonzata van, ráadásul a stresszt is jelentősen csökkenti, javítja a hangulatot és plusz energiát ad.  Éppen ezért iktass be legalább egy héten 3-szor egy kis testmozgást, illetve, ha az idő engedi, legyél kint sokat a szabad levegőn, kirándulj, sétálj!

Forrás: Budai Endokrinközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X