Főoldal > EGÉSZSÉG > Száműzd a fóliát, válts papírdobozra! Elmondjuk, miért!

Száműzd a fóliát, válts papírdobozra! Elmondjuk, miért!

csomagoláskampánykörnyezettudatosságkörnyzetbarátpapírdoboz
0

Írta:

Megdöbbentő, de igaz: Magyarországon egy átlagos ember évente 500 kiló szemetet termel. Szeretnél lépéseket tenni a környezettudatosabb élet felé? Segítünk!

Valljuk be, a műanyag és a fólia roppant praktikus találmányok: tárolhatunk, csomagolhatunk, sőt öltözhetünk is bele – olcsó, könnyű és tartós. A probléma ott kezdődik, hogy egyes műanyagok olyannyira tartósak, hogy képtelenek tökéletesen lebomlani. Bizonyos mikroműanyagok keletkeznek belőlük, amik a természetbe jutva aztán hatalmas károkat okoznak az állatok és közvetve az emberek szervezetében is.

Tudtad? Egyetlen négyfős család egy évben csak a toalettpapír csomagolásának kidobásával  hét négyzetméternyi nejlonszemetet termel. Ha kiterítenénk azt a műanyag mennyiséget, amit a magyar lakosság csak a toalettpapír csomagolásával egy évben megtermel, lefedhetnénk vele Budakalászt. belegondolni is rossz, igaz?

A jó hír az, hogy szerencsére egyre nő az igény a környezeti szempontból fenntartható termékek iránt.

De mit tehetünk mi, magunk és környezetünk érdekében? Nem kell drasztikus változásokat bevezetni, a jelszó inkább a következetességen legyen!

Az első és legfontosabb dolog, hogy bevásárlásnál legyünk tudatosak, figyeljünk a csomagolásra: szerencsére van már olyan hazai cég, amely amellett döntött, hogy termékeit műanyagmentes, papírdobozos csomagolásban dobja a piacra, ahol a papírdobozok újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagokból készülnek! Részesítsd előnybe ezeket termékeket, vegyél papírdobozba csomagolt papírt és – kéztörlőket, WC-papírokat, hiszen már ezzel már sokat teszel egy új, környezettudatosabb élet felé.

Mi ennek az előnye?

  • a papírdobozos csomagolás könnyen lebomló
  • jó ár-érték arányú fogyasztási cikkek
  • higiéniai papírok csomagolása jelenti fajlagosan a második legnagyobb veszélyt a környezetre, így érdemes kellő figyelmet fordítani arra, milyen csomagolásban vesszük meg ezeket a termékeket!

További tippek az öko tudatos élet felé:

Ahogy egyre jobban figyelsz a nagy bevásárlóközpontok polcain lévő termékek csomagolására, egyúttal próbáld ki a csomagolásmentes boltokat is. Kerekedj fel, és vásárolj saját dobozzal, flakonnal, vászonszütyővel!

Felejtsd el, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket előre fóliázott csomagolásban viszed haza: fogj egy vászontáskát és vedd meg inkább a helyi zöldségesnél a másnapi ebédhez valót.

Summa summarum: nem győzzük hangsúlyozni, hogy már egészen apró lépésekkel is sokat tehetsz környezeted védelméért! A jelszó: kevesebb műanyag és nejlon csomagolású termék, annál több papírdoboz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X