Főoldal > EGÉSZSÉG > Ettől függ, hogy mennyire izzadsz

Ettől függ, hogy mennyire izzadsz

dezodorfürdésizzadásizzadságtestverejtékverejtékezés
0

Írta:

Mitől függ, mennyire izzadsz? Mit tehetsz a túlzott verejtékezés ellen?

Az izzadás teljesen természetes testi tünet. Ha felhevül a testünk, szervezetünk izzadással igyekszik szinten tartani hőháztartásunkat. Ez a meleg nyári napokon, illetve aktív fizikai igénybevétel esetén a leggyakoribb. De mi minden állhat a háttérben, ha a az előbb említett okok egyike sem áll fent, és te mégis intenzíven verejtékezel? És legfőképpen: mi mindent tehetsz megelőzésképpen?

Lelki okok

Gondold végig, mióta tapasztalod ezt a kellemetlen tünetet. Nem történt-e akkoriban egy olyan változás akár a munkádban, akár a magánéletedben, ami megviselt, és azóta is azon stresszelsz? A folyamatos szorongás ugyanis (még ha tudat alatti is) akár túlzott mértékű izzadást is eredményezhet. Légy őszinte magadhoz, és változtass az életeden.

Betegségek

Nem csak lelki, de testi okokra is visszavezethető az erős verejtékezés. A lázas állapottól a tüdőtuberkolózison át egészen a pajzsmirigy túlműködéséig gondolhatunk problémákra, ha hirtelen izzadékonyabbá válunk, mint annak előtte. A cukorbetegeknél pedig alacsony vércukorértéket jelez, ha hirtelen “kiveri a víz” az embert.

Káros szenvedélyek

Talán sokan nem is gondolnák, de a káros szenvedélyek is vezethetnek intenzív izzadáshoz. Az erős dohányosok, túlzott mértékű alkohol- illetve gyógyszerfogyasztók jóval nagyobb eséllyel számolhatnak izzadékonysággal, mint a káros szenvedélyeket kerülők.

Túlsúly

A túlsúlyos emberek életét sokkal inkább megkeseríti az izzadás intenzitása, mint vékonyabb társaikét. Ennek oka az, hogy amíg a sovány embereknek nem kell többletkilókat magukkal cipelniük, a molettebbek sokkal nehezebb fizikai igénybevételnek vannak kitéve. És mint tudjuk, ez a test felhehevüléséhez, majd izzadáshoz vezet.

Hormonális változások

Ebben a körben leginkább a nők érintettek. A menstruáció, terhesség, klimax ugyanis olyan hormonális változásokat indít be, ami nagyon gyakran felborult hőszabályozást von maga után. Ezért tapasztalja olyan sok nő ilyenkor a hőhullámokat, amiket sok izzadságcsepp követ.

Mit tegyünk ellene?

Bár az izzadás értünk van, nem ellenünk, azért akadnak, akiknek az életét megnehezíti túl sűrűn gyöngyöző homlokuk. Ha minden fent említett eshetőséget kizártál, és egész egyszerűen csak izzadékonyabb típus vagy, fogadd meg alábbi tanácsainkat, hogy csökkentsd az izzadás mértékét.

  • kerüld a túl fűszeres ételeket
  • a nehéz, zsíros ételek helyett fogyassz sovány húsokat és sok zöldséget, gyümölcsöt
  • viselj pamut és vászonruhákat, a műszálasakat felejtsd el
  • használj jó minőségű dezodorokat és nedves törlőkendőket
  • tusolj hideg-meleg vizes váltózuhannyal
  • lábizzadás esetén hatékony az ecetes vízben való lábmosdás
  • fogyassz zsályateát vagy készíts belőle fürdőt

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X