Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 egészséges szokás egy perc alatt

8 egészséges szokás egy perc alatt

egészségegészséges szokáséletmódszem
0

Írta:

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a jó egészség elérése sok időt vesz igénybe. De számtalan olyan egészséges szokás van, amit 60 másodperc, vagy még rövidebb idő alatt is meg lehet valósítani.

A biztonsági öv bekötése, a kézmosás, az önmagunkon elvégezett mell- vagy herevizsgálat, a folsav szedése terhesség alatt mind hozzájárulnak, hogy egészségesebb legyél, ráadásul kevesebb időt vesznek igénybe, mint gondolnád.

„Az egészség, nem más, mint döntések sorozata a mindennapos életben.” mondja dr. Aditi Nerurkar, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center belgyógyásza. „Mind a pozitív mind a negatív döntések, amiket nap mint nap meghozol, számítanak.” Bármit teszel az egészségedért, az jobb mintha nem tennél semmit, minden apróság számít. Ezt szem előtt tartva Nerurkar javasol néhány egészséges szokást, amit egy perc alatt meg lehet csinálni.

1. Hagyd a cipőd az ajtó előtt!

Annak, hogy ősi japán szokás szerint a cipőket a bejárati ajtó előtt hagyjuk, van egy modern kori aktualitása. Ez a régi rítus egyrészt jelentheti azt, hogy tiszteled az otthonod tisztaságát, de gyakorlati haszna is van, hiszen ez is egy módja, hogy az otthont tisztán tartsd, a kinti szennyeződésektől mentesen, és bent nyugodtan mászkálhass mezítláb. Amikor a cipő kiköltöztetése a lakásból már a napi rutin része, akkor ez megóv minden kosztól, kavicstól, vegyi anyagoktól, vagy allergéntől, ami eddig bejutott a házba. Ha lerúgod a nap végén a cipődet, jót teszel a lábadnak, és még a munkahelyi stresszt is magad mögött hagyhatod ezzel a szokással.

2. Moss nyelvet!

A fogszuvasodás megelőzése és a fogínybetegségek elkerülése érdekében nagyon fontos a napi fogmosás és a fogselyem használata. De a nyelv mosása egy másik fontos lépés, amely hozzásegít a szád tisztán tartásához. A nyelv hátsó része törzshelye lehet a baktériumoknak és egyéb kórokozóknak, ráadásul még rossz leheletet is okoznak. Szóval, miután megmostad a fogadat, finoman keféld végig a nyelved felszínét hátulról előre. Ezzel eltávolítod a lepedéket képző baktériumokat és  ételmaradékokat a nyelvről, a leheleted pedig felfrissül. A nyelvtisztításban a drogériákban kapható speciális műanyag nyelvtisztítók segíthetnek. Légy óvatos, mert a nyelv hátsó része érzékeny lehet, és könnyen előfordulhat, hogy öklendezel – de minél többször mosod ezt a részt, annál kevésbé lesz érzékeny.

3. Tüsszents a karodba!

Ha nincs nálad zsebkendő, hogy eltakard a szád és az orrod, a legjobb amit tehetsz, hogy a könyökhajlatodba vagy a hónod alá tüsszentesz. Célja, hogy ne kelljen a kezed használnod, ami valószínűleg nem elég tiszta, és könnyen továbbterjedhetnek róla a baktériumok. Ha így takarod el a szád, megelőzheted a baktériumok a levegőbe kerüljenek és másokat is megfertőzz.

4. Dobd fel az italod

Ha unod a vizet, dobd fel néhány szelet citrommal vagy naranccsal, vagy adj epret vagy néhány szem málnát a vízhez. Kipróbálhatod a mentalevelet, a kivit vagy az uborkát is, ezek is segítenek az unalmas víz felturbózásában.

, Image: 252698675, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

5. Szünetet a szemnek is

Aki számítógép előtt dolgozik vagy tanul, gyakran órákat tölt el a képernyőre meredve. A vibráló fények, a rossz testtartás, a rossz világítás mind fárasztja a szemet és fejfájást okozhat. Ismert a „számítógépes látás szindróma”, amely akkor jelentkezik, mikor kikapcsolod a gépet. Hogy ez ne alakuljon ki, iktass be szigorúan képernyőmentes szüneteket. A szemészek javaslata a „20-20-20 szabály”, ami annyit tesz, hogy minden képernyő előtt töltött 20 perc után legalább 20 percig nézz valamit, ami 20 lábnál (6m) messzebb van. Az is jó ötlet, ha ilyenkor felállsz megmozgatod magad vagy nyújtózol egyet, hogy a vérkeringésed felpezsdüljön.

6. Használj fényvédő krémet egész évben

Egy új tanulmány szerint a fényvédőkrém napi használatának két előnye is van: megóvja a bőrt az öregedés látható jeleitől, és csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

7. Szivacsot a mikróba

Noha a wc ülőke tűnik a legdurvább otthoni baktériumtanyának, a toplistát mégis a konyhai szivacsok vezetik. Ezekkel vértől kezdve nyers hús levét, piszkot és kifolyt dolgot letörlünk, és mivel nedves és porózus szerkezetű, tökéletes táptalaja a baktériumoknak, penésznek és gombáknak. Hogy megakadályozd a baktériumok terjedését, fertőtlenítsd a szivacsot: nedvesen tedd a mikróba 30 másodpercre minden este.

8. Számolj 10-ig, ha mérges vagy

Hogy lehűtsd magad, számolj 10-ig, és vegyél mély lélegzetet minden szám között. Ez az egyszerű technika segíteni fog megőrizni az önuralmad és megnyugodni. A számolás eltereli a gondolataidat, így nyersz egy kis időt, hogy érzelmileg eltávolodj a személytől vagy helyzettől, ami felidegesített. Még mindig füstölögsz? Folytasd a számolást és a légzést, mindaddig, míg nyugodtabbnak nem érzed magad.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X