Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 tipp, hogy elkerüljön a nátha

9 tipp, hogy elkerüljön a nátha

baktériumegészségnátha
0

Írta:

Amikor a megfázás, meghűlés hatalmába kerít, úgy érezheted, hogy csak a víruson múlik, meddig marad a testedben. Szakemberek szerint sokféle kórokozója lehet a felső légúti megbetegedéseknek, leggyakrabban az úgynevezett rhinovírus a tettes.

A tünetek jól ismertek: orrfolyás, torokfájás, köhögés, láz, fejfájás, tüsszögés, kimerültség. Bár általában nagyobb gond nem lesz belőle, de gyakran két hét is eltelik, mire jobban leszel. Mi a legjobb módszer nátha ellen? Az, ha meg sem betegszel, néhány apró dologgal pedig sokat tehetsz ezért.

1. Használj párásítót

Télen a meleg, fűtött otthonokban többnyire alacsony a páratartalom. Ez az orrnyálkahártya kiszáradásához vezethet, ami aztán nehezebben állítja meg a kórokozókat. Használj párásítót, de figyelj a rendszeres tisztítására, nehogy aztán a penészedéssel legyen gondod.

2. Töltsd fel a D-vitamin készletedet

A kutatások szerint nagyobb eséllyel leszel náthás, ha nem figyelsz erre. A szervezeted általában önmagától, napfényből állítja elő a szükséges mennyiséget, élelmiszerekből nehezebb a pótlása.

3. Legyen tiszta a kezed és ne fogdosd az arcodat

Valószínűleg észre sem veszed, hogy önkéntelenül is milyen sokszor nyúlsz az arcodhoz. Komoly veszélyforrás ez, hiszen a vírusok bőrön keresztül, akár egy kézfogással is rád kerülhetnek. Moss rendszeresen és alaposan kezet, használj szappant vagy fertőtlenítőt, és ne piszkáld az arcodat.

4. Ügyelj a telefonod tisztaságára

Gondold át, hogy hová tetted le egy nap alatt a telefonodat: fürdőszoba, konyhaszekrény, edzőtermi öltöző, éttermi asztal. Bármelyiken lehetnek bacilusok. Használj speciális fertőtlenítőt, ami tutira nem károsítja a készüléket.

5. Szakíts időt a kikapcsolódásra

A fáradtság és stressz gyengítheti az immunrendszered, nehezebben veszed fel a küzdelmet a fertőzésekkel. Bármi jó lehet, ami segít a hosszú napot feledtetni: jóga, meditálás, séta zöldterületen, vagy akár közös vacsora a családdal.

6. Aludj sokat

A megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen a nátha megelőzésében. Vizsgálat igazolta, hogy azok, akik csak 7 órát alszanak, nagyobb eséllyel betegednek meg, mint akik 8-at. Szóval maradj még egy kicsit az ágyban.

Beautiful young parents and their daughter are having common cold, wiping noses and looking at camera while lying on bed

7. Ügyelj a cinkbevitelre

Kutatások azt jelzik, hogy a cink gátolja a vírusok növekedését. Ráadásul betegség esetén enyhíti a tünetek súlyosságát és időtartamát. Az adagolása nem egyértelmű, de a hús, a tofu, az osztriga és a lencse kiváló forrása.

8. Figyelj a tárgyaidra

Családi eseményeken, év végi partikon nehogy betegséggel bajlódó rokon, vagy kolléga poharából igyál. Légy óvatos akkor is, ha bármit kölcsönadsz, vagy kapsz (telefon, könyv, edények stb.).

9. Tankolj fel probiotikumokból

Nem minden baktérium ártalmas, vannak olyanok is, amelyek a belekben hasznukra válnak. Ezeket hívjuk probiotikumnak, és megtalálhatóak a joghurtban, kefirben vagy a savanyú káposztában. Lendületet adnak az immunrendszerednek, így segítik a nátha elleni védekezésedet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X