Főoldal > EGÉSZSÉG > Most megtudhatod, miért hizlal az alváshiány

Most megtudhatod, miért hizlal az alváshiány

álmatlanságalváshiányegészségfogyáshízáskalóriapihenéstestsúlyzsírégetés
0

Írta:

Kiderült: ha nem pihensz eleget, jelentősen kevesebb kalóriát égetsz el!

Spórolj az alváson, és növeld a pocakod! Ez lehet az új, elrettentő mottója az elfoglalt embereknek. Az elégtelen alvás ugyanis felborítja az anyagcserét, az Obesity friss tanulmánya szerint.

Ha 5 egymást követő éjszaka csak 4 órát tudsz aludni, már az 3%-kal lelassítja a nyugalmi anyagcserét. Ez azt jelenti, hogy naponta nagyjából 42 kalóriával kevesebbet égetsz el, amely egyenértékű egy mini Snickers szelettel.

A magyarázat nem teljesen világos még a kutatók számára sem, de a jelenség hátterében a homeosztázist, azaz a szervezet belső egyensúlyának fenntartását sejtik. Mivel a rövid ideig tartó alvás után hosszabb lesz az ébrenlét, a szervezet kevesebb kalória felhasználásával kompenzál a következő nap, a tanulmány szerzője, Andrea Spaeth szerint.

68711050 - tired girl sleeping on the table of the kitchen at breakfast

Ráadásul garantáltan több kalóriát fogyasztunk, mint amire szükségünk van, a lelassult anyagcsere és a gyorsételekre való vágyódás kombinációjának köszönhetően. A doktornő korábbi kutatásai során azt találta, hogy nagyjából 500 kalóriával többet fogyasztottak estére azok, akik előző éjjel nem aludtak eleget, mivel az alváshiány felpörgeti az éhségérzetért felelős hormonokat, és lelassítja azok működését, amelyek a teltségérzetet váltanák ki.

A fel nem használt plusz kalóriák pedig sajnos hízáshoz vezetnek. A jó hír azonban az, hogy a rossz alvási szokásokat gyorsan helyrehozhatjuk. A szakemberek szerint már 12 óra regeneráló alvás képes helyreállítani az anyagcsere működését.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X