Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, ami legyen része a mindennapi takarításnak

5 dolog, ami legyen része a mindennapi takarításnak

rendrakástakarítás
0

Írta:

Ezt az 5 dolgot érdemes felvenned a mindennapi teendő listádra – de mutatunk 3 olyan dolgot is, amit nem kell minden nap elvégezned.

A legtöbben hajlamosak vagyunk arra, hogy olyan tennivaló listát állítsunk össze, amelyre nincs elegendő időnk, energiánk, így a végén csak bűntudatunk lesz. A napi takarítással ugyanez a helyzet. Éppen ezért összeszedtük, mi az, aminek mindenképpen bele kell férnie a napba, és mi az, amit elég csak heti néhány alkalommal elvégezni.

Mosogatás

A piszkos edényeket tényleg nem érdemes felhalmozódni hagyni, mert ettől bizony bűzölöghet a lakás, és a bogarak számára is vonzó lehet. A legegyszerűbb, ha mindent már a használat után elmosogatsz, de legalább reggel és este tarts egy mosogatást.

Töröld le a konyhapultot

Ha hagyod odaszáradni a konyhapultra a kiömlött ételt, másnap sokkal nehezebb lesz lemosni. A morzsák vonzzák a hangyákat, így ezért sem érdemes koszosan hagyni a munkalapokat. Hidd el, a napod is sokkal jobban indul majd, ha reggel egy tiszta konyhában készíted el a kávét és a reggelit.

Vidd ki a szemetet

A konyhai, kommunális hulladékot minden nap érdemes üríteni, hiszen az ételmaradék nagyon könnyen megrohadhat a meleg lakásban. Az ételmaradék romlásából származó szag pedig nem éppen az a légkör, amiben szívesen töltenéd az idődet munka után.

Töröld fel a foltokat

Nem kell minden nap portalanítani és lemosni a bútorokat, de ha az asztalra, padlóra, szőnyegre, kanapéra folyt valami, azt érdemes azonnal felmosni, letörölni, mert később, ha rászárad, sokkal nehezebb dolgod lesz.

Töröld át a zuhanyzót

A kádat, zuhanytálcát és a környező csempét érdemes minden nap áttörölni, így megelőzheted a vízkövesedést, penészedést. Hidd el, az egész csupán 1-2 perc, amit nagyon egyszerű beépíteni a napodba.

Amit nyugodtan hagyj ki

  • Tükrök törlése: a tükrök nem lesznek tele baktériumokkal naponta, és valószínűleg foltosak sem lesznek ilyen hamar. Bőven elegendő, ha hetente törlöd át ezeket a felületeket.
  • Porszívózás: a konyhai morzsákat érdemes ugyan naponta feltakarítani, de nem kell az egész lakást végigporszívóznod minden áldott délután. Persze ha gyerekek, háziállatok is vannak, akkor érdemes sűrűbben porszívózni, de ha nap közben a lakás csak üresen áll, és este is csak te, esetleg még a párod vagytok ott, akkor elég csak ritkábban, heti 1-2 alkalommal.
  • Háztartási gépek tisztítása: a mikrót, kávéfőzőt, pirítós sütőt felesleges minden használat után kitakarítanod, kisúrolnod. Elég, ha hetente 1-2 alkalommal mosod le ezeket alaposabban, és a pulttörléskor csak áttörlöd.

(VIA)

Fotó: iStock


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X