Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, hogy fogyassz minél több nyers zöldséget

5 ok, hogy fogyassz minél több nyers zöldséget

diétagyümölcsnyerszöldség
0

Írta:

A zöldségfogyasztásnak nincs felső határa. Minél többet eszünk belőle, annál jobb. Szívesen fogyasztjuk sütve, főzve, ám szakemberek azt ajánlják, hogy naponta legalább három alkalommal együnk belőle nyersen is.

A nyers étkezésre ma már egy komoly életmódprogram épült, aminek lényege, hogy követői olyan ételeket, leginkább gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanak, amiket nem hevítenek 40 fok fölé, miközben készítik. Természetesen nem kell feltétlenül ezt az étkezési formát követned, de tudnod kell, miért fontos, hogy nyersen is fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt.

Fokozzák az anyagcserét

Mivel a nyers gyümölcsök és zöldségek rengeteg rostot tartalmaznak, elősegítik a mindennapi tisztulást. Ezáltal az anyagcsere felgyorsul, ami, mint tudjuk nem csak az egészségünkre, de vonalainkra is nagyon jó hatással van, hiszen a méreg- és salakanyagok távozásával együtt a plusz kilók is gyorsabban apadnak.

Tele vannak vitaminnal

… és ásványi anyagokkal, vízzel és enzimekkel. Ezek nagy része főzés közben távozik, míg ha nyersen fogyasztod az ételt, minden fontos tápanyagot beviszel a szervezetedbe, aminek arra szüksége van. Nem beszélve a folyadékpótlásról: mivel a nyers zöldségek és gyümölcsök nagy része víz, szervezeted megfelelő működését ezzel is elősegíted.

33934404 - farm fresh vegetables on table

Gyulladásgátló, antibiotikus hatásúak

Talán elsőre furcsán hangzik, de a fent említett tulajdonságokkal is rendelkeznek a nyers ételek. Gondolj csak bele, mit kívánsz, amikor beteg vagy: a főtt ételt (a jó kis húsleves kivételével) kevésbé, viszont a nyers gyümölcsöt és zöldséget annál jobban. Nem véletlenül: szervezeted az után az étel után ácsingózik, amitől gyógyulást várhat.

Lúgosítanak

A savasodás egyre több ember számára okoz problémát. Emiatt elsőként a helytelen táplálkozás okolható. A főtt ételek ugyanis nagyrészt savasítanak. Nagy a veszélye, hiszen a mindennapi kellemetlenségek mellett komoly egészségügyi problémákat is okozhat. A jó hír az, hogy életmódváltással, helyes táplálkozással, sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásával a folyamat megelőzhető, sőt visszafordítható.

Optimális zsír- és koleszterintartalommal rendelkeznek

A magas koleszterinszint ma már szinte népbetegség. Szinte nincs olyan ember, akinek ne lett volna magasabb a kelleténél legalább egyszer. Érdemes odafigyelni rá, és helyes táplálkozással visszaszorítani a határérték alá, ugyanis súlyos bajok lehetnek a következményei. Szerencsére a nyers gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása ebben is nagy segítség.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X