Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 dolog, amelyek bizonyítottan fiatalítanak

10 dolog, amelyek bizonyítottan fiatalítanak

egészségéleterőfiatalítás
0

Írta:

Kezded érezni az idő vasfogát? Attól félsz, már a ránctalanító krémek és öregedésgátló vitaminok sem segítenek? Tartsd be a következő dolgokat, és garantáltan fiatalabbnak fogod érezni magad.

A tudósok nemrég közzétették azoknak a dolgoknak a listáját, melyek garantáltan hozzájárulnak az öregedés lelassulásához és a fiatalkor kitolásához.

Közel 100 olyan – egészségre jótékonyan ható – szokást, aktivitást, sportot, valamint ételt és italt vizsgáltak meg, amelyek valamilyen mértékben köthetőek az immunrendszer erősítéséhez és a fiatalító hatású antioxidánsok fokozott jelenlétéhez.

Az eredmények meglepőek, hiszen a listán szereplő legtöbb dolog nem feltétlenül a fizikai erőnléthez és az egészséges életvitelhez köthető, sokkal inkább a mentális jóléthez és a belső békéhez.

Következzen az a 10 dolog, amellyel mi is lelassíthatjuk az idő vasfogát!

1. Szervezettség

Akik rendesen beosztják az idejüket és elegendő időt szánnak a napi teendőikre, jobb egészségnek örvendhetnek, mint a kaotikus életvitelt előnyben részesítők.

2. Vásárlás

Ha rendszeresen vásárolsz, és időről időre megjutalmazod magad kisebb-nagyobb ajándékokkal, hosszabb ideig élhetsz, mint azok, akik nem kényeztetik magukat. A több mint 10 éven át tartó kutatás során ráadásul az is kiderült, hogy a várható élettartam 28%-kal is hosszabb lehet, ha néha magunknak is shoppingolunk!

3. Curry

Az indiai eredetű curry az egyetlen fűszer, mely jelentősen tudja befolyásolni az időskori kognitív képességek mértékét – a pozitív hatás eléréséhez ráadásul csak évente kétszer kell fogyasztanunk ezt a csodanövényt!

4. Éneklés

A legalább egy éve kórusban vagy önmagukban éneklő felnőttek ritkábban magányosabbak, kevesebb gyógyszert szednek, valamint jobb mentális egészséggel rendelkeznek, mint azok, akik egyáltalán nem dalolásznak. Ez részben a légzés és a tüdő kapacitásának állandó fejlesztéséhez, valamint az éneklés által kiváltott érzelmi hatásoknak is köszönhető.

5. Internetezés

Az internet butít? A legújabb kutatások szerint semmiképp! Az 55 és 76 év közöttiek aktívabb agyműködéssel, jobb kognitív – és döntésképességekkel, fejlettebb nyelvérzékkel, valamint vizuális érzékkel rendelkeznek, mint akik egyáltalán nem használnak internetet.

Portrait of a woman making photo of food on smartphone in restaurant

6. Család

A kutatás során az is kiderült, hogy a magányosan élő idősek hamarabb öregszenek, mint azok, akik sok időt töltenek a fiatal generáció tagjaival vagy, mint akiket rendszeresen körülvesz a családjuk.

7. Munka

A legtöbb hosszú életű, sikeres és egészséges idős a nyugdíjba vonulás után is dolgozik – ez ellentmond annak a korábban felvetett tévhitnek, hogy a túl sok munka miatt keletkező stressz öregít. Ha tehát élvezed a munkád és egészséges vagy, a nyugdíjazásod után se hagyd abba!

8. Alvás

Gyakori tévhit, hogy az idő múlásával egyre kevesebb alvásra van szükségünk: napi 6 óránál kevesebb alvás ugyanis kifejezetten árt az egészségnek. Azok, akik naponta legalább 8 órát töltenek alvással, jobb egészségnek örvendenek, mint a kevesebbet pihenők.

9. Hit

A kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres imádkozás – illetve a különböző vallásokhoz kötött rituálék – olyan jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, amelyek kiegyensúlyozzák a mentális és fizikai egészséget.

10. Állattartás

Az állatokkal való kötelék – úgy mint a közös sétálás, etetés vagy mozgás – nemcsak a kondinkat, és az érzelmeinket, hanem az egészségünket is pozitívan befolyásolja. Ha nincs kisállatod, de már régóta vágysz egyre, itt a megfelelő alkalom, hogy belevágj!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X