Főoldal > EGÉSZSÉG > Érdemes-e multivitamin tablettát szedni?

Érdemes-e multivitamin tablettát szedni?

immunrendszermultivitaminvitaminvitaminhiány
0

Írta:

Te is az évnek mind a 365 napján beszeded a multivitaminodat?

Manapság, a kutatások eredményei alapján, azonban ez már egyáltalán nem ilyen egyértelmű, hiszen mindenkinek más vitamin(ok)ból van hiánya (jobb esetben pedig egyikből sincs), illetve a komplex készítmények rendszeres szedésével könnyen túladagolhatók az egyes vitaminok és ásványi anyagok. Érdemes-e tovább szedni a megszokott táplálék-kiegészítőt, vagy inkább ételekből, illetve külön tablettákkal ajánlott fedezni az egyes vitaminokat és ásványi anyagokat? Íme, a legfontosabb információk a multivitaminokról, amelyeket feltétlenül tudnod kell a döntéshez.

Nem helyettesíti az egészséges étrendet

Ez a mondat apró betűvel minden étrend-kiegészítőn megtalálható, mégis sokan figyelmen kívül hagyják. Pedig, ha étrended főként feldolgozott ételekből áll és sok cukrot tartalmaz, a multivitamin sem képes csodákra. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy egyik multivitamin sem váltja ki az egészséges táplálkozást. Akár szedsz vitamint, akár nem, figyelj rá, hogy főként gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból, magvakból és sovány fehérjékből álljanak a fogásaid.

Könnyen túladagolható

Jó tudni, hogy különösen az A-, az E-vitamin és a vas túladagolása komoly egészségügyi kockázattal járhat. A túlzott A-vitamin bevitel bőrgyulladást, krónikus fejfájást vagy csontikinövést okozhat, illetve rákkeltő hatású is lehet. Az E-vitamin túladagolása a fejfájás mellett emésztőszervi- vagy szívbetegséget, de akár tüdőrákot is okozhat. Vasmérgezés esetén pedig a máj súlyos károsodásával lehet számolni. Amennyiben az étrended amúgy is szép számmal tartalmazza ezeket, a multivitamin hosszútávú szedésével a túladagolás veszélye komolyan fennállhat. Általánosságban elmondható, hogyha főleg egészséges, színes tápanyagokat fogyasztasz, a plusz multivitaminnal biztosan túladagolsz néhány vitamint és ásványi anyagot.

69432367 - preparation pharmaceutical pills medicine &antibiotics&herb medicine

A monovitaminok biztonságosabbak

Tagadhatatlan, hogy egyes kiemelt időszakokban vagy diéták mellett, szükséged lehet bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyeket az étrendedből nem tudsz fedezni. Az idősebb korosztálynak például megemelt kalciumbevitelre van szüksége, hogy csontjaik erősek és egészségesek maradjanak; míg a terhes kismamáknak folsav szedése erősen javasolt, hogy elkerüljék az esetleges születési rendellenességeket. A vegán életmódot folytatóknál gyakori a B12-vitamin hiány, amely leginkább húsokban és tejtermékekben található meg. Ezek speciális igények, amelyek mellett a többi vitamin pótlására nincs feltétlenül szükség, különben akár túladagolás léphet fel. A hiányokat célszerű tehát mindig igényeidnek megfelelően, külön táplálék-kiegészítővel pótolni, a multivitamin helyett.

A D-vitamin hiány a leggyakoribb

Bár a legtöbb vitamint és ásványi anyagot valóban fedezni lehet egészséges táplálkozással, ez alól a D-vitamin kivétel. Csupán a vitaminnal dúsított tej, a csukamájolaj, a hering, a makréla, a tonhal és a lazac tartalmaz D-vitamint, így lehetetlen ételből fedezni a napi ajánlott szükségletet. A jó hír, hogy a szervezetünk természetesen elő tudja állítani a napfényből, de télen erre nem sok lehetőség van. Ráadásul nyáron sem ajánlott túl sokáig napon tartózkodni a bőrrák, a bőröregedés és más bőrártalmak miatt. D-vitamin hiány esetén azonban a különálló kapszula sokkal jobban hasznosul, mint ha multivitaminból próbálod fedezni.

Nem véd a súlyos megbetegedésektől

Bármennyire is könnyű azt hinni, a multivitamin nem csodakészítmény. A kutatások nem mutattak ki szoros összefüggést a vitaminszedés és az olyan megbetegedések kivédése, mint a rák és a szívbetegségek között. Emellett a korral járó kognitív képességek gyengülése ellen sem nyújtanak védelmet. Hacsak nincs speciálisan valamilyen vitamin– és/vagy ásványi anyag hiányod, amely például speciális diétád miatt alakult ki, a multivitamin szedése nem lesz semmiféle jótékony hatással a szervezetedre. Ha a vérképed rendben van, és egészségesen étkezel, nyugodtan elhagyhatod a multivitamin tablettát vagy kapszulát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X