Ha elkapott a nátha, gyógyítsd magad nagyanyáink kedvenc ételeivel, amik egykettőre segítenek kilábalni a megfázásból!
Tyúkhúsleves
Nem hiába ajánlják bulizás után, valamint levertség és megfázás ellen! A ciszteint tartalmazó tyúkhúsleves ellensúlyozza a másnaposságért felelős etanal romboló hatásait, de az izmokat és az immunrendszert is erősíti a csirkében lévő nagy mennyiségű protein. Fogyaszd forrón, hogy a torokgyulladást is mielőbb gyógyítsa!
Joghurt
A kellemesen hűvös, probiotikus joghurt olyan bevonatot képez a torkon, a szájüregben, valamint a nyelőcsőben, mely gátolja a kártékony baktériumok elszaporodását és megállítja a megfázás további terjedését a szervezetben. A joghurtokban lévő protein és cink szintén támogatja az immunrendszer működését.
Citrosok és bogyófélék
A narancs, a grépfrút, a citrom, a lime, valamint az olyan bogyós gyümölcsök, mint a szőlő, a szeder, a málna , az áfonya és az eper rengeteg C-vitaminnal vannak tele, ezért nátha esetén minél többet érdemes belőlük fogyasztani. Külön örömhír, hogy ezek az ízletes nedűk antibakteriális hatásúak is, tehát fertőtlenítik a torkot és a szájüreget.
Fűszerek
A fokhagyma az egyik legkiválóbb nátha elleni természetes szer, de a kurkuma, a chilli paprika és a többi erős fűszernövény is kellemesen lemarja a torokban lévő baktériumokat, valamint levegőhöz juttatja a bedugult orrlyukakat.
Vörös húsok
A sertés, a marha, a borjú, a bárány, a birka és a többi vörös húsfajta a kutatások szerint igen sok cinket tartalmaz – ez ezért nagyon jó hír, mert ez az ásványi anyag közel száz enzim működését serkenti a szervezeten belül, melyek nagy befolyással vannak a megfázást okozó vírusok (rhinovírusok) elszaporodásának gátlásában.
Fotó: 123RF