Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit tegyél, ha hipochonder vagy?

Mit tegyél, ha hipochonder vagy?

egészséghipochonderhipochondria
0

Írta:

Állandóan komoly betegségek jeleit véled felfedezni magadon, majd kiderül, semmi bajod. Ám hamarosan újra kezdődnek a félelmeid. Néhány ötlet segíthet, hogy újra harmóniába kerülj!

Ha visszatérően gyötör a gondolat, hogy súlyos, netán gyógyíthatatlan betegségben szenvedsz, ez megkeseríti a napjaidat és képtelen leszel élvezni az életet. Hiába kapsz megnyugtató választ, rövid időn belül újra gyötörni kezd a kétség. Sokan szenvednek ilyen problémától – komolyabb esetben pszichológus segítségét is kérheted. Emellett próbálj ki egy-két módszert a szorongásod csökkentésére!

Egészségüggyel foglalkozóknál fokozott veszély

Megfigyelhető, hogy orvostanhallgatóknál, egészségügyi szakmát tanulóknál gyakrabban előfordul a hipochonder viselkedés. Ez nem is csoda, hiszen nap mint nap tünetekkel, betegségekkel találkoznak, és nagyon könnyű magukon is felfedezni ezeket. Még akkor is, ha nincs valóságalapjuk. Ráadásul könnyebben hozzáférnek a szakirodalomhoz, ahol részletesen ecsetelik a betegségek gyanújeleit.

Ha nem ilyen területen dolgozol, ám fokozott érdeklődést mutatsz a különböző betegségek iránt, akkor is ebbe a csapdába eshetsz. Állandóan szakkönyveket, egészségügyi cikkeket, fórumokat olvasol, minden szabadidődet ezzel töltöd.

Akkor is hajlamos lehetsz a hipochondriára, ha a családodban, vagy baráti társaságodban valaki komolyabb betegséggel küzd. Figyeled, vajon nem fedezel-e fel magadon hasonló tüneteket, és a legapróbb jel esetén szaladsz az orvoshoz.

13311954 - doctor using a stethoscope to listen to a female patient breathing isolated on white

Előnyök és hátrányok

Annyi előnyöd származhat a képzelt betegségekből, hogy így gyakran jársz szűrővizsgálatokra, vérvételre, általános állapotfelmérésre, és ha netán valóban utolér egy probléma, akkor még idejében megkezdődik a kezelés.

A hátrányok száma azonban magasabb: általános szorongás tölti ki az életedet, képtelen vagy kikapcsolódni, és másokkal is csak a betegségekről tudsz beszélgetni. Előbb-utóbb felhívják a figyelmedet a furcsa szokásaidra, és úgy érzed, valami nincs rendben veled. Éjszaka sem tudsz nyugodtan pihenni, krónikus álmatlanság veszi kezdetét.

Az idő előrehaladtával már senki nem fogja komolyan venni a panaszkodásodat, még akkor sem, ha véletlenül valóban megalapozott a problémád.

Szabadulj a képzelet fogságából!

Súlyosabb szorongás, idegrendszeri tünetek esetén ne szégyellj pszichológushoz, esetleg pszichiáterhez fordulni! A hipochondria nem egyszerűen rossz szokás, hanem kezelhető állapot, melynek gyökerei a múltban rejtőzhetnek.

Ha még csak enyhébb jeleket vélsz felfedezni magadon, próbálj ki néhány gyakorlatot. Határozd el, hogy csak napjában egyszer, meghatározott ideig böngészhetsz egészséggel kapcsolatos írásokat, és nem nézel ilyen jellegű ismeretterjesztő filmeket.

Iratkozz le a fórumokról, lépj ki a közösségi oldalak betegséggel foglalkozó csoportjaiból! Eleinte nehéz lesz megállnod ezek látogatását, de idővel oldódik a kényszer. A lelki egyensúlyod visszanyerésében a homeopátiás szerek is segítenek, szakképzett terapeuta megállapítja, melyik fajta szerre van szükséged.

Fontos, hogy minél több, feltöltődést jelentő tevékenységet válassz, lehet ez örömöt szerző sport, klub, egyéb hobbi. Ha itt sikerélményeid lesznek, ez hozzásegít a belső nyugalomhoz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X