Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne fogj rá mindent a tavaszi fáradtságra!

Ne fogj rá mindent a tavaszi fáradtságra!

tavaszi fáradtságvasvashiány
0

Írta:

Ha levert és energiahiányos vagy, könnyen gondolhatod, biztosan a tavaszi fáradtság a hibás. Ám lehet, hogy egészen más ok áll a háttérben!

A tavaszi fáradtság alatt sok mindent értünk. Ide tartozik a tél során fogyasztott nehezebb, kevésbé vitamindús táplálkozás miatti kimerültség. De a hőmérséklet emelkedése, a levegőben található ionok megváltozása is okozhat fáradékonyságot. Azonban ha tartósan alacsony az energiaszinted, érdemes utánajárni, nincs-e egyéb oka a panaszaidnak.

Sokat iszol, sokat pisilsz, kimerült vagy?

A feltűnően nagy folyadékigény, a szájszárazság, a gyakori és nagy mennyiségű vizelet felveti a kezdődő cukorbetegség gyanúját. Két fő típusa létezik, az egyes típusú általában fiatal korban alakul ki, heveny tünetekkel. A kettes típusú a gyakoribb, ez lassan, sokszor alattomosan jelentkezik és válik súlyosabbá. Gyanakodj, ha a fenti tünetek mellett kirepedezik a szájad sarka, sokat viszket a bőröd, esetleg nem gyógyuló sebeid vannak. Haladéktalanul keresd fel a háziorvosodat, mert vércukor-terheléses vizsgálat szükséges a diagnózishoz.

Ismered a legjobb vasforrásokat?

A vashiány nem csak tavasszal állhat elő. A köztudatban még gyakran a régi, már sokszorosan megcáfolt hit él, hogy a húsokban található vas jobban hasznosul. Azonban az új kutatások rámutatnak, hogy a növényi vasat optimálisabban használja a szervezet, nem halmozódik fel, és jobb lesz a felszívódás! Válaszd a mákot, rengeteg vasat tartalmaz, de a cékla, spenót, brokkoli is kiváló – főleg, mert a vas hasznosulásához szükséges C-vitaminban és folsavban is gazdagok.

Businesswoman sleeping with laptop computer on the desk in office

Jelez a vese

A nagymértékű fehérjeürítéssel járó nefrózis egyik tünete a nem szűnő fáradtság. Ez már kisebb fizikai megterhelés után is jelentkezik. Tovább erősíti a gyanút, ha estére a bokád, lábfejed duzzadt, ödémás, reggelre pedig a szemhéjaid dagadnak meg látványosan. A csökkent vizeletmennyiség is jellemző.

Vér- és vizeletvizsgálat szükséges a betegség megállapításához, és ha igazolódott, góckutatás kezdődik. Gyakran a krónikusan gyulladt mandula, fog, vagy egyéb rejtett gyulladás váltja ki ezt a vesebetegséget. Amint az alapprobléma megoldódik, a veséid is rendbe jönnek.

Amikor lusta a pajzsmirigyed

A pajzsmirigy működése a teljes anyagcserédre hatással van, így ha alulműködés áll fenn, az energiaszinted is csökken. Egyéb tünetek:

  • száraz bőr
  • ritkuló haj
  • körömtöredezés
  • rekedtes hang
  • puffadt arc

Vérvétel szükséges a pajzsmirigyproblémák megállapításához, ám fontos, hogy ne csak TSH értéket nézess, hanem T3, T4 és anti-tpo értékeket is vizsgáljanak! Ezekhez endokrinológus ad beutalót, és a kezelést is ő végzi majd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X