Főoldal > wellness > Ezért rossz a testednek az energiaital

Ezért rossz a testednek az energiaital

energiaitalfájdalomkoffeinszívüdítő
0 0

Írta:

Azt tudjuk, hogy nem egészséges, az új kutatások szerint viszont kifejezetten káros a szervezetre!

Az energiaital a szakértők szerint nem üdítő, hanem sokkal inkább egy időzített bomba: a túlzott fogyasztása ugyanis olyan olyan káros mellékhatásokat okozhat a szervezetben, melyek akár maradandóak is lehetnek.

Egy átlagos fémdobozos energiaital koffeintartalma nagyjából 10-12 erős feketekávé hatóanyagával egyenlő, ezért nem meglepő, hogy az orvosok óva intik a vérkeringési zavarokkal és magas vérnyomással küzdő pácienseket az ital fogyasztásától. Arra azonban csak nemrégiben derült fény, hogy nemcsak a központi idegrendszert terhelheti le az energiaital, hanem belső feszültségeket, mentális zavarokat is teremthet.

88391850 - some fresh energy drinks on a vintage slate slab, selective focus, close-up shot

Az álmatlanság, a lelki eredetű hízás, a testkép-zavar, a kiégés, a depresszió, az agresszió, valamint a stressz legfőbb tünetegyütteseinek (pl. fejfájás, gyomorgörcs, izomrángás, izomfájdalmak stb.) megjelenése mellett a cukorbetegség rizikójának növekedésével és májbetegségekkel is számolnia kell azoknak, akik rendszeresen, azaz hetente több alkalommal is fogyasztanak energiaitalt.

Ha te is több energiaitalt és kávét fogyasztasz a kelleténél, csökkentsd le minimálisra a napi koffeinadagodat – a szervezeted hálás lesz érte!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
tegnapelőtt 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.

betegségegészség

Megnagyobbodott nyirokcsomó: súlyos betegséget is jelezhet

Írta:
3 napja 0 0

A nyirokcsomók az immunrendszerünk fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.