Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 jel, hogy káliumhiányod van

8 jel, hogy káliumhiányod van

fáradtságkáliumkáliumhiányvitamin
0

Írta:

Nem sokat hallunk a káliumról, pedig kellene. Ez a fontos ásványi anyag nagyon szükséges az egészséges izom-, szív- és érrendszer működéséhez.

Sok finom ételben megtalálható, például a banán, a dinnye, az avokádó és a fehérbab alkotóeleme, de ha el is fogyasztod belőle az ajánlott napi mennyiséget, 4700 mg-ot, még mindig felléphet hiányállapot, ugyanis minél több nátriumot viszel be a szervezetedbe, annál több kálium választódik ki belőle.

Nehéz észrevenni azokat a jeleket, amelyek alacsony káliumszintre utalnak. Ha a következőkhöz hasonló tüneteket észlelsz magadon, és nem tudod, mi áll a háttérben, keresd fel az orvosodat, hogy tesztelje a káliumszintedet!

1. Állandóan fáradt vagy

A szervezetünk minden sejtje megköveteli az elegendő mennyiségű kálium jelenlétét a megfelelő működéshez, és ha tartósan nincs elég ebből a makroelemből, az általános fáradtságot eredményezhet. Ha az eddig megszokott edzés egy ideje teljesen kimerít, pedig jót és sokat alszol, akkor talán a káliumhiány lehet a probléma forrása.

2. Magas a vérnyomásod

A kálium megnyugtatja az ereket. Ha nem jut elég belőle, az érszűkülethez vezethet, amely magas vérnyomást okoz.

3. Elsősorban készételeket eszel

A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása szinte biztosítja, hogy alacsony a szervezeted kálium-háztartása, mert minden chips, kréker és fagyasztott félkész étel rengeteg nátriumot tartalmaz. Fogd vissza a sófogyasztásodat, hogy segíts a szervezetednek több káliumot megtartani és csatasorba állítani!

4. Az izmaid gyengék és gyakran begörcsölnek

A káliumnak szerepe van a sima izmok összehúzódásában, így ha hiány lép fel, a fájdalmak, sőt a görcsök is gyakoriak lehetnek.

5. Heves szívdobogást tapasztalsz

Igazán ijesztő és félelmetes, amikor látszólag ok nélkül hirtelen dobban egy hatalmasat a szíved, vagy felgyorsul a pulzusod. Rengeteg dolog okozhat ilyet, az alacsony káliumszint is köztük van.

53937667 - potassium containing foods

6. Ájulás, szédülés kerülget

A káliumszint nagy csökkenése annyira le is lassíthatja a szívverésedet, hogy szédülni kezdesz, és úgy érzed, mintha el akarnál ájulni. Ez nem túl gyakori, és sok más tényező is okozhatja, de ha ezt tapasztalod, azonnal fordulj az orvosodhoz!

7. Székrekedésed van

Őrülten hangzik, de a kálium hiánya lelassítja az egyéb testi funkciókat, és ez alól az emésztőrendszerünk sem kivétel. Vérzés és hasi görcsök is előfordulhatnak. Természetesen nem ez az egyetlen dolog, amelytől a megszokottnál puffadtabbnak érezheted magad, de jobb utánajárni!

8. Szurkálást és zsibbadást érzel

A kálium segít fenntartani az egészséges idegrendszert, anélkül, hogy meg kellene tapasztalnod azt a bosszantó érzést, amikor valamelyik testrészed zsibbad és fáj, mintha ezer tűvel szurkálnának.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X