Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 dolog, ami a testeddel történik, ha nem iszol több alkoholt

9 dolog, ami a testeddel történik, ha nem iszol több alkoholt

alkoholalkoholfogyasztásital
0

Írta:

Nem is egy, hanem mindjárt kilenc okot mondunk arra, hogy ne igyál többé alkoholt.

Bár egy pohár vörösbor még egészségesnek számít, a tömény alkohol már káros hatással van a szervezetre. Ha te is le szeretnél róluk szokni, a következő jótékony dolgok várnak rád! 

1. Súlycsökkenés

Bár „csak” alkoholos italokról beszélünk, nem krémes süteményekről, a kalóriákat tekintve viszont a kettő majdnem ugyanaz! Tudtad, hogy egy korsó sör például ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy eckler fánk?

Ha rendszeresen iszol alkoholt, észrevétlenül csúszhatnak fel rád a kilók, mert az anyagcsere lelassul, a szervezetnek pedig minden másnál fontosabb az alkohol megemésztése – ez a folyamat viszont megszűnik, amint abbahagyod a rendszeres alkoholfogyasztást.

2. Alacsonyabb koleszterinszint

Hiszed, vagy sem, a zsíros és a sós ételekhez hasonlóan az alkohol is képes negatívan befolyásolni a koleszterinszintedet – így a szív-és érrendszeri betegségekre való hajlamodat is növelheti.

Egy 2011 amerikai kutatás ennek okán kimutatta, hogy az LDL (rossz) koleszterinszint 20%-kal megemelkedik azoknál, akik egy-egy alkoholmámoros éjszakán vannak túl. Ez még egy okkal több, hogy ne igyál többet.

3. Optimálisabb vérnyomás

Ha azért mész el bulizni, hogy kicsit kiengedd a fáradt gőzt, rosszul jársz! A legfrissebb tanulmányok szerint az éjszakai tivornyázások csak még jobban megemelik a vérnyomást, amennyiben pedig a bulizós estéket alkohollal is párosítod, akár 7 mmHg-mal is több lehet a vérnyomásod az absztinensekétől!

4. Nyugodtabb éjszakák

Bár az alkohol a közvélemény szerint álmosító hatású, az igazság szerint csak felületes pihenést eredményez, nem mély álmokat (főként ez az oka annak, amiért olyan sokan fáradtak egy-egy macskajaj után). A szakértők szerint az alvás előtti 3 órában már semmilyen alkoholt sem szabadna fogyasztani, különben a nyugodt éjszakáink mennek rá.

5. Több energia

Ha valaha is voltál már másnapos, biztosan tudod, hogy a legkevésbé sem érezzük magunkat energikusnak egy átbulizott éjszaka után, sőt: a legszívesebben fel sem kelnénk az ágyból! Ilyenkor az a legokosabb, ha egy pihentető nap után ugyanúgy folytatjuk a hetünket, mint ahogyan elterveztük – italozás és bulizás viszont szigorúan kizárva! Meglátod: pár nap alkohol nélkül és sokkal energikusabbnak fogod érezni magadat!

6. Új hobbik

Belegondoltál már, hogy a sörözés és a bulizás helyett mennyi más dolgot is csinálhatnál? Elmehetnél bowlingozni a barátaiddal, sétálhatnál egyet a kivilágított Duna-parton vagy csak kipróbálnád azt a hőn áhított receptet, amire már oly régóta fáj a fogad! A lehetőségek határtalanok – csak rajtad és a kreativitásodon múlik, hogy aznap este mivel töltöd a szabadidődet!

7. Javuló állóképesség

Bár a bulizás és a táncolás már önmagában egy elég fárasztó sportág, az alkohol összetevőinek „köszönhetően”  sem a vitaminok, sem az ásványi anyagok nem tudnak rendesen felszívódni a szervezetben. Pár alkoholmentes nap után viszont sokkal tovább fogod bírni az iramot, sőt: még az izmaid is erősebbek lesznek! Ez nem másodlagos szempont, ha például fogyókúrázol.

8. Egészségesebb étkezés

A kutatások szerint az alkohol a legfőbb oka a chips és a sós-sajtos rágcsálnivalók népszerűségének – különösen igaz ez, ha úgy iszol koktélokat, hogy előtte nem ettél semmit. Az ördögi körből csak úgy tudsz kilépni, ha nem vásárolsz sem alkoholt, sem ropogtatnivalókat – egy idő után már eszedbe sem fog jutni ez a két egészségromboló bulitáplálék!

9. Több marad a pénztárcádban

Az alkohol nem olcsó dolog – főleg, ha minőségi italról van szó. Minél kevesebbet jársz bárokba, annál több marad a pénztárcádban, és annál többet tudsz majd megtakarítani utazásra, ruhákra, autóra és persze az álmaidra.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X