Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a tünetek vashiányra utalnak

Ezek a tünetek vashiányra utalnak

vashiányvérképvérszegénység
0

Írta:

A vashiány igen gyakori probléma, elsősorban a nők között, ám szerteágazó tünetei miatt csak igen nehezen ismerhető fel. Tudd meg, milyen jelek meglétekor kezdj gyanakodni arra, hogy valami nem stimmel a szervezetedben.

Sápadtság

Ahhoz, hogy arcod egészséges, piros pozsgás legyen, a vérben megfelelő mennyiségű hemoglobinra van szükség, amit többek között a vas épít fel. Persze ha fehérebb bőrű vagy az átlagnál, nem kell rögtön orvoshoz rohannod, de ha az utóbbi időben többen megjegyezték, hogy mennyire sápadt vagy, érdemes kivizsgáltatnod magad. Egyébként árulkodó jelek lehetnek, ha az ajkak, íny, és az alsó szemhéj belseje is világosabb a szokottnál.

Megmagyarázhatatlan kimerültség

Jól, pihentetően és eleget alszol, a munkádban sem hajszolod túl magad, mégis folyton fáradt vagy? Ne nyugodj bele, és járj utána, vajon mitől tapasztalod ezt magadon. Az biztos, hogy megfelelő mennyiségű vas híján a szervezet kevesebb oxigént tud eljuttatni a szövetekhez, amik így nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat. Persze sok más is állhat a háttérben, mindenesetre irány a labor, ha nap, mint nap kóros kimerültség kínoz.

Fejfájás

A fejfájásnak számos oka lehet, a teljesen ártalmatlan magyarázatoktól kezdve a komoly betegségekig. Persze nem kell rögtön aggódni, hiszen természetesen hajlam kérdése is, és az időjárás-változásra is rengetegen érzékenyek. De ha egyébként nem jellemző, hogy fájna a fejed, az utóbbi időben viszont megkeseríti a napjaidat ez a tünet, ne söpörd a szőnyeg alá, derítsd ki, mitől lehet ez. A vashiány is okozhatja, és itt is az oxigénszállítás lassulása a ludas: az agyba sem jut elegendő belőle, ami fejfájáshoz vezethet.

vashiany2.jpg ()

Kívánósság

Bizonyos betegségek természetes velejárói, hogy a betegek jobban kívánnak egyes ételeket, ízeket: van, aki a sósat, mások az édeset, vagy épp a savanyút. A vashiányban szenvedők azonban ennél jóval extrémebb dolgokat kívánnak meg, amelyek még csak nem is élelmiszerek: például agyagot, földet, krétát. Mivel ezt az emberek többsége szégyelli, gyakran nem is derül ki idejében a probléma, pedig nagyon árulkodó tünet, és gyorsan beazonosítható a rendellenesség.

Vigyázz, ha túl erős a vérzésed

A vashiány azért érinti elsősorban a nőket, hiszen a menstruációval – a vérrel együtt – vas is távozik a szervezetből. Ez normál esetben nem kóros, hiszen természetes folyamat, ám erős vérzés esetén már gondok lehetnek a vaskészlettel. Ezért ha te is hasonló problémával küzdesz, esetleg a fent felsorolt tünetek ismerősek, mihamarabb konzultálj a kezelőorvosoddal.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X