Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 furcsa dolog, amit a hormonjaidnak köszönhetsz

6 furcsa dolog, amit a hormonjaidnak köszönhetsz

hormonhormonszintprogeszterontesztoszteron
0

Írta:

Hormonok nélkül nem lennénk képesek életben maradni. Segítenek eljuttatni az üzenetet a testen belül egyik helyről a másikra, de azért is a hormonok a felelősek, hogy hogyan érzed magad.

Bizonyára hallottál már az ösztrogénról és tesztoszteronról, a két legjelentősebb nemi hormonról. Tudjuk, hogy fontos szerepük van abban, hogy milyen a testalkatunk, mennyire vagyunk szőrösek, de a sor nem ér itt véget. A hormonok felelősek például a kedvedért, segítenek megelőzni az influenzát, megkönnyítik az elalvást, és mutatunk még 6 olyan dolgot, amikről a hormonok tehetnek, de nem is gondolnád.

1. Megelőzi az influenzát

Ez az a valami, amit biztosan nem tudtál az ösztrogénról. Egy friss tanulmány szerint segít megelőzni az influenzát. Az ösztrogén szintje megemelkedik a menstruációt megelőző 2 hétben, majd a menstruáció megérkezte után csökken. A kutatás során ilyenkor a nők sokkal ellenállóbbak voltak a vírusokkal és baktériumokkal szemben.

2. Megelőzi a csontritkulást

Az egészséges csontok érdekében elengedhetetlen az ösztrogén. E nélkül a hormon nélkül a csontok nem képesek megfelelő mennyiségű kalciumot felvenni. A tesztoszteron egyébként hasonlóan fontos szerepet játszik az egészséges csontozat érdekében. Amikor fiatalok vagyunk, a szervezetben sokkal több az ösztrogén, de amikor eljön a menopauza ideje, az ösztrogén szintje is csökken. Éppen ezért van az, hogy a csontritkulás sokkal valószínűbb a menopauza után.

3. Olajozottan tart

Az ösztrogénnek köszönheted, hogy szeretkezés közben megfelelő nedvességet termelsz és nem száradsz ki. Ez a hormon irányítja ugyanis a hüvely környékére a vért, ezzel elősegítve a nedvesedést. Az ösztrogén felelős azért is, hogy a vaginádnak pirosas színe van. Menopauza után a hüvely színe megváltozik és nedvességtermelése is csökken.

4. Izmot épít

A tesztoszteron felelős azért, hogy a szervezet gyorsan és könnyedén építsen izmot és hogy a bőröd ne ráncosodjon, ne sérüljön meg könnyen. Gondolj csak bele, ezért van az, hogy ugyanazzal az edzésmunkával a párod sokkal több izmot épít és több kalóriát éget. Csak azért, mert neki több van, nem jelenti azt, hogy neked ne lenne rá szükséged, csak éppen jóval kevesebb van. Rossz hír, de a tesztoszteron miatt fogynak a férfiak sokkal könnyebben.

5. Jó kedvre derít

A tesztoszteron dopamintermelést idéz elő, ami segít koncentrálni és a kedvedet is javítja. Az alacsony tesztoszteron-szintű nők általában hajlamosabbak sírásra, míg a magas tesztoszteron-szinttel rendelkezőknek jobb az önbecsülése és általános közérzete.

6. Segít aludni

Van még egy nemi hormon, amiről nem esett szó, ez pedig a progeszteron, vagyis a „nyugtató” hormon. Ez a hormon segít este elaludni és napközben nyugodtnak maradni. Kutatások szerint a PMS alatt a progeszteron szint csökken a szervezetben, ezért vagy tehát feszültebb, idegesebb és rosszabb alvó ebben az időszakban.

Hormonterápiára van szükséged?

Ha úgy érzed, az elengedhetetlen hormonokból túl kevés van a szervezetedben, mindenképp jelezd az orvosod felé. Ő majd megvizsgálja a hormonszinted, és ha szükséges, gyógyszert javasol. Azt azért tartsd észben, hogy a hormonok szintjét nagyon sok dolog befolyásolja, akár egy betegség, akár a túl sok stressz, vagy egyszerűen csak az idő múlása.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X