A málna nem csak ízletes nyári bogyós gyümölcs, hanem nagyon egészséges is. Miért érdemes fogyasztanod?
Tápanyagokban gazdag
Egy csésze málna a napi C-vitamin szükségletünk több mint 50%-át fedezi, amely támogatja az immunrendszerünket, bőrünk egészségét, és a kollagén előállítását. Tartalmaz mangánt, K-vitamin, amely a csontok egészségében játszik szerepet, és kisebb mennyiségben E-vitamint, B-vitamint, magnéziumot, rezet, vasat, káliumot.
Alacsony a cukortartalma
A málna az egyik legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs, 100 g csupán 4,4 g cukrot és 5,4 g szénhidrátot tartalmaz, míg kalóriatartalma csak 52 kcal.
Öregedés gátló antioxidánsokban gazdag
A málna igazi antioxidáns-raktár – az antioxidánsok hozzájárulnak a szívbetegségekkel, rákos megbetegedésekkel, elhízással, cukorbetegségekkel szembeni védelmünkhöz. A málnában találhat antioxidánsok emellett a gyulladások csökkentéséhez is hozzájárulnak, így védve a korai öregedéstől.
Magas a rosttartalma
Egy csésze málna 8 g rostot tartalmaz, amely harmada a napi ajánlott mennyiségnek. A rostok hozzájárulnak a teltségérzethez, és támogatja a jó emésztést. A jó bélbaktériumok szaporodását is segíti, amelyek az immunitáshoz is hozzájárulnak, és a jobb hangulathoz.
Az agynak és a memóriának is jót tesz
A málna segíti az oxidatív stressz elleni küzdelmet – az oxidatív stressz olyan betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. A málnában is megtalálható flavonoidokról kimutatták, hogy javítják a memóriát és a hangulatot is.
A málna önmagában is finom nassolnivaló, de a zabkásának, joghurtnak is remek kiegészítője. A kevert salátát is feldobhatjuk egy kevés málnával, de desszerteket is készíthetünk vele. Cukor nélkül főzhetünk belőle málnamártást zabpalacsintára, tápióka vagy chia pudingra, vagy a mogyoróvaj mellé. A fagyasztott mála turmixokhoz a legideálisabb.
Forrás: health.com
Fotó: Getty Images