Főoldal > MOZGÁS > 3 extra zsírégető mozgásforma

3 extra zsírégető mozgásforma

bamboo fightcapoeiramozgástae-bo
0

Írta:

1. Alapozó edzés bambusszal: bamboo fight Az egyik legújabb trend a japán ju-jitsuból merített ötleteket, így például azt, hogy botot használnak a küzdelem során. A bamboo fight órákon két bambuszrúddal dolgoznak, ez segít összehangolni a mozgást, és hogy picit se legyen unalmas, táncos elemek is fokozzák a jókedvet.Milyen egy óra?A gyakorlatok alapütésekre és -rúgásokra épülnek, […]

1. Alapozó edzés bambusszal: bamboo fight

Az egyik legújabb trend a japán ju-jitsuból merített ötleteket, így például azt, hogy botot használnak a küzdelem során. A bamboo fight órákon két bambuszrúddal dolgoznak, ez segít összehangolni a mozgást, és hogy picit se legyen unalmas, táncos elemek is fokozzák a jókedvet.
Milyen egy óra?
A gyakorlatok alapütésekre és -rúgásokra épülnek, a kombinációk egészen egyszerűek és többször ismétlődnek, hogy senki ne maradjon le. A két bambuszrúd a bemelegítéstől az óra végéig fontos kelléke az órának, ami ettől függetlenül ízületkímélő és kevésbé intenzív, mint például a wellbox. A gyakorlatokat lassú zenére végzik, így mindenkinek van ideje tökéletesen kivitelezni a mozgáskombinációkat.
Mit fejleszt?
Nagyszerű zsírégető, ugyanakkor fejleszti a törzs izmait, a mély hátizmot, a vállat, a karokat, de a rúgásoknak köszönhetően a comb- és farizmokat is. A bambuszrúd használata során erősödik a kézfej, az alkar és a csukló is. Mivel kevésbé intenzív óráról van szó, nagyon jól felkészíti a kezdő sportolni vágyókat a nagyobb állóképességet igénylő testedzésre.
Kiknek ajánlott?  
Mindazoknak, akik a kevésbé pörgős edzéseket kedvelik, de szeretnének kipróbálni egy harcművészettel kombinált aerobikórát. Azoknak is tetszeni fog, akik szeretnék megtanulni, miként tehetik tudatosabbá a mozgásukat.
Hol próbálhatod ki?
www.jumpfitness.hu

0017650_1.jpg ()

2. Brazil ritmusok: capoeira aerobik

Az egyik legkedveltebb speciális aerobikstílus. Maga a capoeira egy dél-amerikai harcművészeti forma, melyet a Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák fejlesztettek ki. Hogy gyanakvó gazdáik előtt titokban tartsák, technikájukat táncnak álcázták. A capoeira aerobik órákon egyaránt találkozhatunk táncos és a küzdősportra jellemző gyakorlatokkal.
Milyen egy óra?
Az óra a bemelegítést követően általában egy hosszabb (körülbelül 20-30 perces), rúgásokkal, ütésekkel kombinált aerob, illetve egy ennél valamivel rövidebb alakformáló részből áll. A gyakorlatsort 5-10 perces lazító nyújtások zárják. A capoeira aerobik könnyen elsajátítható koreográfiákon alapul, alaplépése pedig megegyezik a mindenki által jól ismert hintalépéssel, a szaknyelven side to side-dal.
Mit fejleszt? 
Elsősorban a hátizmokat erősíti, de jól megdolgoztatja és formálja a kritikus területeket: a combhajlítókat, a farizmot és a hasizmot is. Fejleszti az állóképességet, a koordinációt, de mindenekelőtt remek zsírégető.  
Kiknek ajánlott?
Ideális választás hátfájósoknak és ülőmunkát végzőknek, ugyanis azáltal, hogy a legtöbb gyakorlatot enyhén döntött törzzsel végzik, kiválóan megerősödnek a gerinc menti izmok. Mivel egy igen dinamikus aerob jellegű óráról van szó, főként azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek némi alapkondícióval.
Hol próbálhatod ki?
www.usc.hu
www.balazsfitness.hu

3. Egyszerű és dinamikus: tae-bo

A karate és a tánc mozgáselemeit ötvöző tae-bo Amerikából terjedt el Billy Blanks hétszeres karate világbajnoknak köszönhetően, aki először saját edzésprogramjában vegyítette a rúgásokból, lépésekből és ütésekből álló koreográfiát a táncos elemekkel. A tae-bo elnevezés egyébként két szó kombinációja. A tae lábat jelent, és a test alsó részének edzésére utal, a bo szócska pedig a boksz rövidítése, és a felsőtestre mért ütéseket jelöli.
Milyen egy óra?
Az ütemes hip-hop zenére végzett, kardio jellegű gyakorlatsor ütésekből, rúgásokból és könnyen megtanulható koreográfiákra kialakított lépésekből áll. 60 perc alatt a test valamennyi izmát keményen megdolgoztatja, így aztán garantáltan megizzasztja a haladókat is.
Mit fejleszt?
Az egyik leghatékonyabb állóképesség-fejlesztő aerobiktípus. Az ütések által a felsőtest, a rúgások révén a comb, a vádli, a farizom, a törzs és a hasizom is erősödik. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, nagyszerű stresszűző. Ha elég dinamikusan végezzük, egyetlen óra alatt akár 600-800 kalóriát is elégethetünk vele.
Kiknek ajánlott?  
Nőknek és férfiaknak egyaránt kedvenc edzésformájukká válhat. Az egyszerű koreográfiákat bárki könnyűszerrel elsajátíthatja, egyedül az óra intenzitása oszthatja meg a rajongók táborát. A naphosszat számítógép előtt ücsörgők egy tae-bo órán garantáltan ledolgozhatják az ebéd után elmajszolt sütiadagjukat.   
Hol próbálhatod ki? 
www.arenafitness.hu
www.astoriafitness.hu

A témáról bővebben a Wellness magazin márciusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X