Ha egy igazi szuperétellel szeretnéd magad feltölteni, érdemes mielőbb kipróbálnod, és a táplálkozásodba illesztened a quinoát!
Ha egy magas szénhidráttartalmú ételt keresel, akkor a quinoa nem megfelelő számodra, de ha szeretnéd az energiaszinted maximalizálni, akkor a legmegfelelőbb helyen jársz! Ízre és állagra leginkább a barna rizshez hasonlatít, egy kicsit olyan, mintha a barna rizs és a zabpehely közös „gyermeke” lenne.
Fogyasztani főzve kell, akárcsak a gabonákat, technikailag azonban a quinoa egy mag, ami kapcsolatban áll a spenóttal, mángolddal és céklával. Méretre körülbelül akkora és úgy néz ki, akár egy szezámmag, színre viszont a szivárvány minden színében megtalálható a sötétvöröstől egészen a sárgáig, de leggyakrabban sárgás-fehéres színű.
Magas tápanyagtartalom
Egy csésze száraz quinoa körülbelül 254 kalóriát tartalmaz, ami 2 gramm zsírból, 23,4 gramm szénhidrátból és 4,5 gramm fehérjéből áll. A tápanyagtartalma nagyjából azonos a barna rizsével, csupán a fehérjetartalma magasabb jóval.
Teljes fehérje
A quinoa teljes fehérje, ami azt jelenti, hogy minden szükséges aminosavat tartalmaz. Az ilyen teljes fehérjék elég ritkán fordulnak elő a növények körében, ez teszi a quinoát tökéletes táplálékká a vegánok és vegetáriánusok számára. Nagyon magas még a vas- és kalciumtartalma, de kiváló forrása a magnéziumnak, mangánnak és rostnak.
Szíverősítő és antioxidáns
A sok magnézium miatt nagyon jó a szívre nézve, mely nyugtatja véredényeket, ezzel csökkentve a hipertenzió, szívritmus-zavar és szívinfarktus veszélyét. A benne lévő antioxidánsok pedig gondoskodnak a szabad gyökök lekötéséről, ezzel is csökkentve a rák kialakulását.
Csökkenti az epekő kockázatát
A magas rosttartalom miatt a quinoa segíti a normális emésztés folyamatát, ami pedig csökkenti az epekő kialakulási esélyeit. Egy tanulmány a szerint a quinoa hatására 17%-kal kevesebb esetben alakult ki epekő a betegekben.
Elkészítése és felhasználási módjai
Az első lépés, hogy alaposan megmosod a quinoát, mielőtt a főzővízbe teszed. Ezt követően beteheted a főzővízbe és 10-15 percig főzöd. Amikor a szemek megszívják magukat, puhák lesznek, kész is van.
Reggelire kiváló kását főzhetsz belőle. Adhatod a kedvenc leveseidhez tészta helyett, de nyugodtan fogyaszthatod köretként húsok, halak mellé. Ha inkább édeset ennél, megmaradt némi főtt quinoád, keverd a muffin vagy sütemény tésztájához.