A tejtermékek rendszeres fogyasztásának fontosságát évtizedek óta hirdetik. Az utóbbi években azonban egyre több tanulmány és vizsgálat foglalkozik azzal, hogy a tehéntej-fogyasztásnak nem csak pozitív, de negatív hatásai is lehetnek.
Felboríthatja az emésztést
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak tehéntejet, sokkal gyakrabban számolnak be emésztési problémákról. Mivel a tehéntej elsősorban a tehén utódjainak táplálását szolgálja, ezért az emberi szervezet számára nem ideális táplálék. Olyan megemészthetetlen anyagokat tartalmaz, amelyek hasmenést, puffadást is okozhatnak. Nem véletlen, hogy annyi laktózérzékenyt diagnosztizálnak manapság: a lakosság csupán elenyésző része tudja maradéktalanul feldolgozni a tehéntejet.
Pattanásokat okoz
Még mindig a pattanásaiddal bajlódsz, pedig bőven kiléptél már a kamaszkorból? Lehet, hogy a tejtermékék fogyasztása tehető felelőssé a problémáért. A tej bizonyos összetevői ugyanis olyan folyamatokat aktiválhatnak a szervezetben, amelyek pattanások, göbök kialakulását okozzák. Mielőtt erős gyógyszereket szednél, és feleslegesen szárítanád bőrödet különböző készítményekkel, mindenképp csináltass egy laborvizsgálatot. Fontos, hogy ne a tünetet kezeld, az okokat tárd fel.
Növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Egyes kutatások szerint aki sok tehéntejet, illetve tejterméket fogyaszt, nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg, vagy adódnak problémák az inzulinszintjével. Ezért nagy valószínűséggel a tejben való cukor a felelős, a laktóz miatt ugyanis a tejtermékek glikémiás indexe igen magas. Ezt azt jelenti, hogy hirtelen megemelkedik, majd lecsökken a vércukorszint, ami hosszú távon rendkívül károsan hat a szervezetre.
Túlsúlyt okozhat
Azoknál, akik nem tudnak mértéket tartani a tejtermékek fogyasztásában, nagyon gyakran súlygyarapodás tapasztalható. A tejcukor mellett a magas zsírtartalom is okolható ezért. Ez könnyen kivédhető azzal, ha laktózmentes, sovány tejterméket fogyasztasz. Így nem kell lemondani kedvenc finomságairól annak sem, aki hízékony alkat.
Fotó: 123RF