Fogytán a vitaminpirulád? Ne aggódj, nem kell egy újabb adagra beruháznod, hiszen jön a tavasz, ezzel együtt pedig a vitamindús zöldségek és gyümölcsök időszaka. Kezdd sóskával a töltekezést!
Élénkít
A sóska magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően hatékonyan elűzi a tavaszi fáradtságot, hiszen frissítő, élénkítő hatású. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás mellett érdemes olyan természetes, koffeinmentes és rendkívül egészséges pörgetőket is bevetned, mint amilyen a sóska is.
Gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás
A sóskában az a jó, hogy már kora tavasszal terem, így a friss levelekből már nagyon hamar készíthetőek egészséges finomságok. Tele van C-vitaminnal, foszforral, vassal, de ásványi sóban és flavonoidokban is bővelkedik. Érdemes a főzelék mellett salátába, szószokba is tenni belőle, hiszen a hőkezeléssel szemben nyersen fogyasztva a vitamintartalom sem csökken.
Nyákoldó hatású
Igaz, hogy a fertőző, beteges hónapoknak vége, az átmeneti időszakban azonban a meghűlés okozta panaszok igen gyakoriak. A túlzott nyáktermelődés komolyabb gyulladásokhoz is vezethet, amit köptetőkkel érdemes megelőzni. A sóska természetes nyákoldó tulajdonsága révén segít a lerakódások megelőzésében, így a gyógyulást is felgyorsítja.
Vértisztító
A vér tisztítása nem csak az általános egészségvédelem miatt fontos, hanem az érrendszerben kialakuló plakkok megelőzése érdekében is. Ezek a lerakódások ugyanis hosszútávon akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek. Ez szerencsére sporttal, egészséges táplálkozással megelőzhető. Sőt, egyes élelmiszerek kiváló vértisztító hatásúak: a sóska és a fokhagyma is ezek közé sorolandó. Az egészséges érrendszer érdekében érdemes minél többet fogyasztani belőlük.