Nem mindenkinél válnak be a szénhidrátcsökkentéssel járó divatos diéták, étrendek, így aztán fontos, hogy milyen formában juttatod azt be a szervezetedbe.
Ne finomított szénhidrátokkal teli élelmiszereket fogyassz, hanem olyan egészséges, rostokban gazdag ennivalókat, amelyek hosszabb időn keresztül telítettséget, jóllakottság érzést biztosítanak.
1. Édesburgonya
Rengeteg előnnyel jár a fogyasztása. Az egészséges szénhidrát mellett sok az A-vitamin benne. Az édesburgonya rengeteg módon felhasználható és megfizethető áron beszerezhető.
2. Barna rizs
A hagyományos rizs megítélése nem a legjobb, de a barna rizs igazán egészséges, fehérjében és rostokban gazdag. Köretként is fogyaszthatod, de töltött paprikát vagy paradicsomot is készíthetsz vele.
3. Mangó
Ez a trópusi gyümölcs nem csak desszertnek kiváló, salátákban is nyugodtan felhasználhatod. Egész évben nehéz frissen hozzájutni, de fagyasztva szinte biztosan találsz. A mangó sok C- és A-vitamint tartalmaz.
4. Zab
Gluténmentes, teljes kiőrlésű gabona, amiből tápláló reggelit hozhatsz össze. A zabban található egészséges szénhidrát, a rostok és a fehérje mellett segíthet a koleszterinszint, valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentésében is.
5. Quinoa
Gluténmentes gabonaként kezeljük, pedig valójában mag. Lenyűgöző mennyiségű komplex, lassú felszívódású szénhidrát, fehérje és rost van benne. A qunioából csinálhatsz salátát vagy belerakhatod a zabkásádba.
6. Bab
Számtalan formában termesztik, mindegyik jelentős mennyiségben tartalmaz egészséges szénhidrátot, fehérjét és rostot. Egyéb előnye is van, a feketebabból vashoz, a vörösbabból pedig antioxidánsokhoz juthatsz.
7. Fehér burgonya
Felejtsd el a régi mondást, hogy minden tilos, ami fehér. Sok szénhidrátot és káliumot tartalmaz. A burgonyában lévő keményítő segít az emésztésben és csökkenti az éhségérzetet. Leginkább sütve (de ne olajban) fogyaszd.
8. Cékla
Minél sötétebb lila a színe, annál több antioxidánst tartalmaz. Egyes kutatások szerint a céklában lévő betain jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de jó hatású gyulladások esetén is.
9. Sárgarépa
Három nagyobb szál a kemény, édes gyökérzöldségből 20 gramm szénhidrátot, a napi teljes A-vitamin szükségleted és a kálium igényed 15 százalékát tartalmazza. A sárgarépa remek saláta alapanyag, de számtalan más módon is felhasználható.
10. Banán
Könnyedén hámozható, édes és sok a kálium benne. A természetes cukortartalom mellett, rostokban is gazdag, így lassabban szívódik fel a szervezetedben. A banán jót tesz a beleknek, tökéletes üzemanyag edzés előtt és után is.
11. Datolya
Lehet, hogy meglep, de fán nő és gyümölcs. Komplex szénhidrátokban gazdag, édes ízével és magas fehérjetartalmával gyorsan csökkenti az éhségérzetet. Vitaminokban gazdag, székrekedés esetén is hasznos.
12. Hajdina
Ázsiában őshonos ez a konyhában sokoldalúan felhasználható növény. Magas szénhidrát, fehérje és rosttartalom jellemzi. Segít az emésztés lassításában, így hosszabb ideig érzed magad telítettnek.
Fotó: 123RF