Főoldal > MOZGÁS > Ezt edd sportolás előtt, ha jót akarsz a testednek

Ezt edd sportolás előtt, ha jót akarsz a testednek

edzés előtttápanyagbevitel
0

Írta:

Kulcsfontosságú az edzés előtti étkezés: nem gondolnád, de az edzésed hatásossága nemcsak attól függ, hogy mennyire hajtod meg magad és milyen profi az edzésterved, hanem nagyban befolyásolja az is, hogy előtte mikor, mit és mennyit eszel.

Néhány apróbb trükkel tehát fokozhatod a zsírégetést, illetve elkerülheted a rettegett izomvesztést is.

Éhgyomorra csak a kardió

Lehet, hogy már neked is megfordult a fejedben, hogy edzés előtt egyáltalán semmit ne egyél, hiszen a szervezeted így egyből a zsírraktárokhoz nyúl. Ez csak abban az esetben jó ötlet, ha kardió mozgást szeretnél végezni, ellenkező esetben a szervezeted le fogja bontani az izomzatodat is. Tehát például a súlyzós edzés éhgyomorra nem játszik, de a futás teljesen rendben van. Viszont hogy szinten tartsd a vércukorszintedet és bírd az edzést, valamilyen táplálékkiegészítőre szükséged lehet a kardió edzés előtt, jó választások például az aminosavakat is tartalmazó italok.

Edzés előtt mennyivel?

Tehát ha nem kardió edzést végzel, hanem az izomépítés is a céljaid közé tartozik, legyen az edzőtermi súlyzós edzés, funkcionális edzés vagy crossfit edzés, előtte mindenképpen egyél. Fontos az is, hogy mikor és mennyit eszel: szilárd táplálékot minimum egy, maximum két órával az edzés előtt vegyél magadhoz. Ha ennél kevesebb idő telik el, éhgyomorra kényelmetlen lesz edzeni, ha viszont több, akkor már nem szolgáltat az étel a testednek energiát. Ugyanis ilyenkor nem érdemes sokat enni, körülbelül 200-300 kalóriát tartalmazzon az étkezésed.

Több szénhidrát, kevesebb zsír

Edzés előtt érdemes kicsit növelned a szénhidrátbeviteledet, bár ha a fogyás (is) a célod, akkor ne ess túlzásokba. Ezen kívül fontos, hogy az étkezés megfelelő mennyiségű fehérjét is tartalmazzon, ez egyrészt hosszan tartó energiát ad, másrészt védi az izmokat. Nagyon jó szolgálatot tesz ilyenkor a zabpehely, illetve magas cukortartalmuk miatt a különböző gyümölcsök is ajánlottak. Például a banán az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb edzés előtti étel magas cukor- és káliumtartalma miatt. Figyelj rá, hogy edzés előtt is igyál elég folyadékot, és az alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszereket válaszd.

Edzés előtti extrák

Különösen jó kombináció, ha a gyorsan felszívódó szénhidrátokban gazdag gyümölcsöket párosítod a fehérjeporral, hiszen ezzel egyrészt elkerülöd az izomvesztést, másrészt egész edzés idejére elegendő energiát biztosítasz a szervezetednek. Például összeturmixolhatsz zabpelyhet, gyümölcsöt, illetve fehérjeport valamilyen zsírszegény joghurttal, így ideális edzés előtti italt kapsz, amelyet folyékony állaga miatt edzés előtt harminc perccel-1 órával fogyassz el. Nemcsak a kardió, hanem az izomnövelő edzések előtt is jó szolgálatot tesznek a szervezetednek az aminosavak, ezeket is bátran fogyaszthatod edzés előtt, ha pedig egy kis plusz energiára vágysz, válaszd a koffeint is tartalmazó edzés előtti italokat.

Felejtsd el a péksüteményt és a csokit

Ha az alakod karbantartása miatt edzel, még edzés előtt is felejtsd el a magas zsírtartalmú fogásokat, legyen az péksütemény vagy bármilyen nehéz étel. Ezek azért nem ajánlatosak, mivel a zsírt sokkal nehezebben emészti meg a gyomor, mint a többi makrotápanyagot, ezért telíti a gyomrot és energiavesztést okoz. Bár gyors felszívódásuk miatt ideálisnak tűnhetnek, tiltott kategóriába tartoznak a különböző ipari édességek is, mint a csokik vagy a cukorkák. Ugyanis ezek nem töltenek fel túl sok ideig energiával, inkább válassz helyettük édes gyümölcsöket, például banánt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X