Főoldal > ÉV EDZŐJE > 5 jel, amikor inkább hagyd ki az edzést

5 jel, amikor inkább hagyd ki az edzést

betegségedzésegészségmozgáspihenőnapsérüléssport
0

Írta:

Edzeni jó, és kell is rendszeresen. Azonban van, amikor jobban jársz, ha inkább beiktatsz egy-egy pihenőnapot.

Betegség

A betegségek éppen arra próbálnak figyelmeztetni, hogy lassítsunk a tempón. Köhögés, lázas állapot fennállása esetén pedig nemhogy nem ajánlott, egyenesen tilos a sport. Csak tetőznéd a bajt, ha lenyomnál egy brutál kemény edzést. Az egészséged mindennél fontosabb, ezért ilyenkor fókuszálj inkább a gyógyulásra, pihenésre, hogy utána újul erővel vesd bele magad ismét az edzésekbe.

Kevés alvásidő

Lehet, hogy fejben előre eltervezted, hogy a hét mely napjain fogsz mozogni, de van, amikor jobb ezt a tervet felülírni. Ha például előző este 6 órát, vagy annál kevesebbet órát tudtál aludni, inkább told el az edzést. Csak kipihenve tudsz hatékonyan sportolni, felesleges kínoznod magad, és még a sikerélményről is lemondhatsz, ha erőlteted. Ha semmiképpen sem szeretnéd kihagyni a mozgást, ha teheted, pihenj napközben, munka után egy keveset, és utána állj neki az edzésnek.

Kimerültség

A kimerültség nem feltétlenül hozható összefüggésbe a kevés alvással. A szervezet akkor is kimerülhet, ha a napi 7-8 óra alvás mindig megvan. A folyamatos fizikai, szellemi, mentális aktivitás ugyanis bárkit felőröl, ha nincs lehetőség a kikapcsolódásra. Ha te is ezt tapasztalod, és úgy érzed, se erőd, se kedved semmihez, inkább iktass be egy lazulós hétvégét, minthogy széthajtsd magad az edzőteremben.

43792727 - an athletic woman watches something in the distance. she is sitting on a bench by a window in a loft gym, holding her device and listening to music.

Fejfájás

Ahogy a betegségek, úgy a fejfájás is kizáró tényező, ha sportolásról van szó. Sokan inkább a fájdalomcsillapító pirulák után nyúlnak, csak hogy ne kelljen lemondani az sportolásról. Ilyenkor sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a test jelzéseit. A fejfájós napokat szánd inkább pihenésre, hogy máskor alaposan meg tudd nyomni az edzéseket.

Brutális izomláz

Ha előző nap túlhajtottad magad az edzésen, és olyan kínzó izomlázad van, hogy szinte mozdulni sem bírsz, inkább hagy ki az edzést, hiába is volt betervezve. Egyébként nincs azzal probléma, ha egymást követő napokon edzel (ha azért vannak pihenőnapjaid is időnként), de valószínűleg te magad is érezni fogod, hogy mikor van még szüksége izmaidnak egy kis regenerálódásra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X