Főoldal > DIÉTA > Ami jó, az bio?

Ami jó, az bio?

biofogyókúratáplálkozáswellness
0

Írta: and

Mitől bio? A bio-termékek esetében a növénytermesztés, illetve állattartás, a termék előállítása során a gazdálkodók, termelők és a gyártók nem használnak semmilyen mérgező permetszert, génmanipulált szaporítóanyagot, tartósítószert, adalékanyagot stb – azaz a bio-élemiszer és bio-élelmi anyag kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz. Hogyan valósítható ez meg?Például a növényi kártevőket természetes eredetű szerrel permetezik, vagy kézzel szedik össze. […]

Mitől bio?

A bio-termékek esetében a növénytermesztés, illetve állattartás, a termék előállítása során a gazdálkodók, termelők és a gyártók nem használnak semmilyen mérgező permetszert, génmanipulált szaporítóanyagot, tartósítószert, adalékanyagot stb – azaz a bio-élemiszer és bio-élelmi anyag kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz. Hogyan valósítható ez meg?Például a növényi kártevőket természetes eredetű szerrel permetezik, vagy kézzel szedik össze. Az állatokat csak szennyeződésmentes területen legeltetik vagy etetik, a terméket pedig szigorúan csak természetes alapanyagokból állítják elő.

Mitől más?

0001754_1.jpg ()

Ezek az élelmiszerek több vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak, mint a mesterségesen védett, dúsított talajban termett alapanyagok, azt azonban fontos tudni, hogy konkrét energiatartalmuk-kalóriaértékük ugyanannyi, mint a „hagyományos” élelmiszereké. Tehát nem feltételei a sikeres fogyókúrának.

Sokan azt hiszik, hogyha bio-élelmiszerekkel valósítják meg a táplálkozásukat, akkor automatikusan fogyni is fognak. Ez azonban csak akkor következik be, ha a jóval drágább bio-alap anyagokból jóval kevesebbet is fogyasztanak el, mint a szokásos ételekből! Sajnos a legtöbben ebből is inkább divatot szeretnének teremteni, ami csak abban az esetben támogatható és elismerhető divat, ha nem párosul öt-hatszoros kiadással. Természetesen azt tudomásul kell vennünk, hogy a bio-előállítás többe kerül, hiszen a természetes eredetű védőszerek, talajtámogató szerek tényleg jelentős többlet kiadással járnak, mely drágítja a bio-élelmiszerek előállítását. Viszont a „divatolás” miatt időnként irreálisan magas árat szabhatnak ezeknek az élelmiszereknek, ezért érdemes odafigyelni! Számos kutatás kimutatta, hogy a legtöbb civilizációs betegség hátterében a helytelen táplálkozás során az emberi szervezetben felhalmozódott toxikus anyagok is állhatnak (például a nem engedélyezett vagy betiltott tartósítószerek, adalékanyagok használata). Így – ha ezekre is figyelni szeretnénk – érdemes minél több bio- terméket fogyasztanunk, ha egészségesek szeretnénk maradni.

Ellenőrizd a címkét!

Hazánkban a Biokontroll Kht. ellenőrzi ezeket a termékeket, illetve ad ki a bio-élelmiszerek termelésének valóságáról igazolást. A terméken, illetve annak címkéjén logóval és a bio-jellegre utaló kifejezéssel jelzik a bio-minősítést, vagyis hogy a termék a Kht. által ellenőrzött áru.

Még több bio és biopiacok lelőhelye az országban:
bioelelmiszer.lap.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X