Főoldal > DIÉTA > Kenyér – a fogyókúra ellensége?

Kenyér – a fogyókúra ellensége?

diétafogyókúratáplálkozáswellness
0

Írta: and

Együk vagy ne? Együnk vagy ne együnk kenyeret a fogyókúra alatt? Ez a kérdés folyamatos vita és lelkifurdalás tárgya a fogyni vágyó emberek körében. A közhiedelem úgy tartja, hogy a kenyér és tészta az, ami igazán hizlal, és ezt a nézetet erősíti több, szénhidrátszegény – egyébként valószínűleg hasra ütve kitalált – étrend magyarázata is. Fehér […]

Együk vagy ne?
Együnk vagy ne együnk kenyeret a fogyókúra alatt? Ez a kérdés folyamatos vita és lelkifurdalás tárgya a fogyni vágyó emberek körében. A közhiedelem úgy tartja, hogy a kenyér és tészta az, ami igazán hizlal, és ezt a nézetet erősíti több, szénhidrátszegény – egyébként valószínűleg hasra ütve kitalált – étrend magyarázata is.

Fehér vagy barna?
A másik gyakran felmerülő kérdés azt feszegeti, vajon a barna vagy teljes kiőrlésű kenyerek liberálisabban használhatóak-e a testtömeg-csökkentő étrend követésekor, mint a fehérlisztből készültek?

Igazság a gabonákról

0002260_1.jpg ()

A gabonából készült élelmiszerek elsősorban szénhidrátforrást jelentenek testünk számára, szénhidrátokra pedig bizonyos mennyiségben még az egészségesen összeállított fogyókúrák alatt is szüksége van szervezetünknek.
A fehér lisztből készült kenyér és tészta energia- és szénhidráttartalma általában nem tér el lényegesen a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és tészták energia- és szénhidráttartalmától, ezért ilyen értelemben nem mondhatjuk, hogy ezek kifejezetten fogyást elősegítő hatásúak. Tehát nincs értelme csak azért a barnább kenyér felé kacsintgatni a közértben, mert fogyókúrázunk!

Előnyük másban rejlik:

  • a rostok bizonyos mértékig gátolják az elhízás kialakulását
  • megakadályozzák a zsírok gyors felszívódását
  • laktatóbbak, később leszünk fogyasztásuk után éhesek, mint egy vajas zsemle után
  • vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdagabbak

A fentiek tekintetében tehát már érdemes a kosarunkba a rozsos, teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt tennünk a fehér helyett. A tészták közül a durumlisztből készült tészta kiemelendő. Ennek előnyei már megkérdőjelezhetetlenek: a durumbúza sikér- vagyis fehérje-tartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli(alacsonyabb az ún. glikémiás indexe), a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken – de ez sem fogyasztható fogyókúra alatt nagyobb mennyiségben.

A búza, ha puffasztott
Itt térjünk ki egy másik gyakori tévedésre: a puffasztott búza, extrudált kenyér megkaphatja bármilyen csodamódszer kódját, besorolását, ajánlhatja bárki bármilyen szlogennel, ettől még ugyanabból a búzából készül, amiből a tészta és a kenyér, így ha sokat eszünk belőle, ez is gátolhatja a súlycsökkenést. Sőt, relatív súlyegyensúlyban magasabb is a kalóriatartalma.

Egy kis összehasonlítás:
100 gr graham kenyér kb: 230 kalóriát,
100 gr puffasztott gabona termék (müzlibe való puffasztott gabonaszem, puffasztott búzaszelet, extrudált kenyér stb.) viszont kb.: 340 kalóriát tartalmaz!

Javaslatok fogyni vágyóknak

0002260_2.jpg ()

Nyugodtan megehetünk naponta pár szelet félbarna-, graham-, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, péksüteményt, de ne kenjük meg ezeket semmivel, vagy ha muszáj, akkor csak vékonyan light margarinnal, mustárral vagy fűszerekkel gazdagított alacsony zsírtartalmú sajtkrémmel. Ez utóbbi esetben mást már nem is érdemes fogyasztani mellé.
Figyeljünk arra is, hogy a homogén egyszínű barna kenyerek inkább malátával vannak színezve, azaz nem a rostok adják ki a jellemző színt.

A tésztáknál is megtehetjük, hogy a szemünknek megkívánt adag felét vesszük csak ki tányérunkra, a hiányzó mennyiséget pedig pótoljuk ártatlan zöldséggel.
Ne féljünk a kenyértől és tésztától, ezek önmagukban még senkinek nem okozhatnak súlyproblémát. Mint minden más esetben, itt is arra kell figyelnünk, hogy kenyérből, tésztából is óvakodjunk a túlzott mennyiségek fogyasztásától, és semmiképp ne csökkentsük nullára ezek mennyiségét, mert ha elhagyjuk a gabonából készült ételeket táplálkozásunkból, azzal a hiányállapotok kialakulásának veszélyét növeljük szervezetünkben!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X