Főoldal > DIÉTA > Ropgtass magokat!

Ropgtass magokat!

diétaegészségétrendwellness
0

Írta: and

Magok csak magukban…. Az olajos magvak – bár ez a fogyókúrázók számára nem jó hír – általában gazdagok esszenciális zsírsavakban dús olajban, fehérjetartalmuk is viszonylag magas, ásványi anyag, illetve vitamin (különösen az antioxidáns E-vitamin) tartalmuk sem elhanyagolható. A különféle magvakból sajtolt olajat régóta használták étkezéshez és kozmetikai készítményekhez hazánkban is. A reformtáplálkozás, a bio-élelmiszerek fogyasztásának […]

Magok csak magukban….

Az olajos magvak – bár ez a fogyókúrázók számára nem jó hír – általában gazdagok esszenciális zsírsavakban dús olajban, fehérjetartalmuk is viszonylag magas, ásványi anyag, illetve vitamin (különösen az antioxidáns E-vitamin) tartalmuk sem elhanyagolható.

A különféle magvakból sajtolt olajat régóta használták étkezéshez és kozmetikai készítményekhez hazánkban is. A reformtáplálkozás, a bio-élelmiszerek fogyasztásának előtérbe kerülésével reneszánsza lett a dió, mandula és olyan egzotikus magok fogyasztásának is, mint a szezámmag. Vajon milyen haszna lehet számunkra, ha mérsékelt mennyiségben, de újra beillesztjük ezeket étrendünkbe?

Lenmag
A lenmagnak magas az esszenciális omega-3 zsírsav alfa-linolénsav tartalma, lignánjainak  rákellenes hatást tulajdonítanak. Jellemző tulajdonsága, hogy vízben megduzzad, fogyasztása müzlik alkotórészeként hozzájárul a bélműködés rendezéséhez. 

Tökmag
A tökmagot sokan gyógyhatásúnak tekintik, számos készítmény alapját alkotja. A magban és annak olajában található hatóanyagok ugyanis csökkenthetik a férfiak körében – különösen senior korban – gyakran problémát okozó prosztata-gyulladást. Olaja E-vitaminban gazdag.

Szezámmag
Kalciumban, B-vitaminokban és E-vitaminban dús mag, sok országban darálva és mézzel keverve (az úgynevezett halvaként) fiatalító eledelnek tekintik. Mint minden olajos magnak, ennek is jelentős az olaj – és fehérjetartalma.

Napraforgómag
Olajtartalma 42-63 %, fehérjetartalma is jelentős: 14-15%. Sajnos főként pirítva és sózva fogyasztjuk, amely fogyasztási mód nem teszi különösen egészségessé. Gazdag B-vitaminokban, E-vitaminban és ásványi anyagokban, zsírsavösszetétele viszont kevésbé kedvező.

És amit kisajtolunk belőlük…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X