Főoldal > DIÉTA > A kínai gyógyítás művészete

A kínai gyógyítás művészete

táplálkozáswellness
0

Írta:

Sokunknak egyszerűen az akupunktúra ugrana be a kínai gyógyítás hallatán, pedig a réges-régi ázsiai orvoslásnak csupán 15-20 százaléka kapcsolódik a vékonyka tűkkel történő gyógyításhoz. Másik nagyobb részét az akupresszúra – egyes pontok masszírozása, nyomása -, és az elmaradhatatlan táplálkozástan teszi ki. Nem is gondolnánk, hogy az, hogy reggel édes vagy épp sós ízt kívánunk-e, elárulja, […]

Sokunknak egyszerűen az akupunktúra ugrana be a kínai gyógyítás hallatán, pedig a réges-régi ázsiai orvoslásnak csupán 15-20 százaléka kapcsolódik a vékonyka tűkkel történő gyógyításhoz. Másik nagyobb részét az akupresszúra – egyes pontok masszírozása, nyomása -, és az elmaradhatatlan táplálkozástan teszi ki. Nem is gondolnánk, hogy az, hogy reggel édes vagy épp sós ízt kívánunk-e, elárulja, mely szervrendszereink működése gyenge!

Alapfilozófia

A taoizmus szóval már találkoztunk, ha máshol nem, hát Micimackó eszmefuttatásaiban. A taoizmus szerint a világ egy egységes egész, amelyet két részre, a nőies, sötét Yin-re és a férfias, világos Yang-ra oszthatunk. A kettő egymás nélkül nem létezhet, úgy ahogy nincs fény sötétség nélkül, vagy nincs meleg hideg nélkül. Tehát a taoizmus világában minden párosan fordul elő, minden mindent kiegészít, csak a Teremtő áll egyedül.

A kínai orvoslás a szervezetben – energiavonalak mentén – futó megfelelő erejű, vagy épp elégtelen rezgéseket vizsgálja. Ezek az energiavonalak láthatatlanok, a nyugati orvoslás ezek biomechanikáját eddig még nem írta le. 12 ilyen energiapálya fut az emberi testben, szerveket és – egy ún. tömör és egy üreges szervet -, szervrendszereket kapcsol össze. Ha az egyik szervrendszer valamilyen okból kifolyólag meghibásodik, az a többire is kihat. Ilyen energiavonalak – meridiánok – futnak a szív és a vékonybél között, vagy a gyomor – lép – hasnyálmirigy között. A máj és epehólyag, valamint vese és a hólyag működése is össze van kötve, de a tüdő és a vastagbél is láthatatlan kötelékben működik. Az ún. Hármas Melegítő a vese, a gyomor-lép-hasnyálmirigy és a tüdő energiapályákkal összekötött egységét jelenti. Külön energiapályája csak a szívburoknak van.

Az 5 Elem Tana

0002938_2.jpg ()

Elérkeztünk a kínai orvoslás sarkalatos pontjához. Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz. Az 5 elem között állandó körforgás áll fenn. Minden elemhez tartozik egy, vagy több energiapálya, valamint egy íz: Keserű, Sós, Savanyú, Csípős vagy Édes. Mindennapos táplálkozásunkban tudatosan törekedni kell arra, hogy az 5 íz egyenlő hangsúlyt kapjon, ne hagyjuk ki egyiket sem, és egyikből se fogyasszunk túl sokat, így fenntarthatjuk szervrendszereink kiegyensúlyozott működését azáltal, hogy minden energiapályát hatékonyan működtetünk. Ha az egyik ízt fokozottan kívánjuk, akkor az az ízhez, illetve az elemhez tartozó szerv, szervrendszer alulműködését jelzi. Például a Földhöz tartozó íz az Édes. Ha reggel édeset kívánunk, az a Föld elemhez tartozó energiapálya, a lép-hasnyálmirigy-gyomor pálya energiahiányosságát jelzi!

Fa elem:
Hozzá tartozó energiapálya: máj, epehólyag
Az elemhez tartozó íz: savanyú
Ha nagyon kívánjuk ezt az ízt: gyenge a májfunkció
Az elemhez tartozó hangulat: harag, düh, mérgelődés, irigység

Tűz elem:
Hozzá tartozó energiapálya: szív, vékonybél, szívburok, hármas melegítő
Az elemhez tartozó íz: keserű
Ha nagyon kívánjuk ezt az ízt: energiahiányos szív
Az elemhez tartozó hangulat: öröm, boldogság

Föld elem:
Hozzá tartozó energiapálya: lép, hasnyálmirigy, gyomor
Az elemhez tartozó íz: édes
Ha nagyon kívánjuk ezt az ízt: lép és hasnyálmirigy, gyomor energiahiányos
Az elemhez tartozó hangulat: aggodalom

Víz elem:
Hozzá tartozó energiapálya: vese-hólyag
Az elemhez tartozó íz: sós
Ha nagyon kívánjuk ezt az ízt: gyengén működik a vese-hólyag rendszer
Az elemhez tartozó hangulat: félelem

Fém elem:
Hozzá tartozó energiapálya: tüdő, vastagbél
Az elemhez tartozó íz: csípős
Ha nagyon kívánjuk ezt az ízt: kevés a tüdő és a vastagbél energiája
Az elemhez tartozó hangulat: szomorúság, búskomorság

A gyakorta fellépő hangulatváltozások – csak úgy, mint az ízek megkívánása – is az egyes energiapályák meggyengült működését jelzik.

Ízek harmóniája

0002938_1.jpg ()

Sajnos hazánkban még nem született irodalom, amelyben részletesen csoportosítva lennének a különféle táplálékok aszerint, hogy melyik ízcsoportba tartoznak. Nem is gondolnánk, hogy például a cékla édes, a sajt pedig savanyú… Pedig így van. A fitnetnek mégis sikerült egy rövidke listát szereznie, hogy eldönthesd, kiegyensúlyozottan táplálkozol-e a kínai orvoslás szerint:

  • Keserű ételek: fejessaláta, spárga, kávé, zeller, karalábé

  • Sós ételek: só, disznóhús, szardínia, köles

  • Savanyú ételek: sajt, földieper, olajbogyó, mandarin, őszibarack, szilva, sáfrány, szőlő, paradicsom

  • Csípős ételek: gyömbér, póréhagyma, fokhagyma, majoranna, fekete bors, fehér bors, fodormenta, bazsalikom, retek

  • Édes ételek: alma, kacsahús, füge, libahús, ananász, cékla, méz, káposzta, birkahús, marhamáj, marhahús, tofu, dió, búza

Téli és nyári táplálkozás
Az okos kínai gyógyítómesterek úgy is különválasztották az egyes táplálékokat, hogy azoknak fűtő vagy épp hűtő hatásuk van-e. Ennek megfelelően télen – vagy hidegben – ún. forró és melegítő élelmet kellene magunkhoz venni, nyáron pedig hideg vagy hűvös étkeket. A forrósító ételeket fokozottan ajánlják például olyanoknak, akik túlságosan fáradtak, vagy műtéten estek át és gyors erőre van szükségük. Úgy tartják, hogy a disznóhúsleves, benne miszlikre főzött disznóhús darabkákkal és gyömbérrel, hihetetlen mennyiségű energiát képes adni egy elgyengült embernek!

  • Forró étkek: szárított gyömbér, fekete bors, szójaolaj, pisztráng, bazsalikom
  • Melegítő étkek: eper, cseresznye, fokhagyma, póréhagyma, friss gyömbér, babérlevél, rozmaring, dió, hagyma, galagonya
  • Hideg étkek: barnacukor, só, paradicsom, banán, görögdinnye, sárgadinnye
  • Hűvös étkek: padlizsán, körte, uborka, mandarin, fodormenta, retek, alma, zeller, fejessaláta

Az alma eddig megismert hatásai összegezve tehát: hűvös – nyári fogyasztásra ajánlott -, édes hatású, savanykás, emeli a vércukorszintet, csillapítja a szomjúságot és nedvesíti a tüdőt.

Bár van egy-két olyan gyümölcs, ami a melegítő hatása mellett nálunk bizony nyáron terem, vigasztalásnak ott van a sárga- és a görögdinnye, melyeknek erőteljes hűtő hatásukat már mi is sok éve élvezzük a nyári kánikulában! Arra az elvre azonban érdemes odafigyelni, hogy a meleg ételek elhagyásával a taoizmus szerint a Teremtő ellen vétkezünk, a tartósan hideg ételek fogyasztása pedig a szervezet tartós energiahiányos állapotát fogja előidézni!
Visszaérkeztünk tehát az örök igazsághoz: kiegyensúlyozott táplálkozás nélkül nem lehetünk egészségesek!

Cikkünk szerzője a Fitnet alapító főszerkesztője.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X