Főoldal > DIÉTA > A súlyos testképzavar halálos lehet?

A súlyos testképzavar halálos lehet?

anorexiatestképzavar
0

Írta: and

Lapos has önsanyargatással? Az anorexiás beteg számára az jelent dicsőséget, ha napokig kibírja 1-2 almán, miközben a gyomra fokozatosan összeszűkül, és a hasa beesik! Végül eljut a teljes tápanyaghiányos állapotig, amikor már csak vegetál – azaz éppen csak, hogy „életben” van. Az önsanyargatásnak a beteg általában kétféle módját választja: egyesek koplalnak, mindenféle élelmiszert megvonnak a […]

Lapos has önsanyargatással?

Az anorexiás beteg számára az jelent dicsőséget, ha napokig kibírja 1-2 almán, miközben a gyomra fokozatosan összeszűkül, és a hasa beesik! Végül eljut a teljes tápanyaghiányos állapotig, amikor már csak vegetál – azaz éppen csak, hogy „életben” van.

Az önsanyargatásnak a beteg általában kétféle módját választja: egyesek koplalnak, mindenféle élelmiszert megvonnak a szervezetüktől. Mások minél hamarabb szeretnének megszabadulni a bevitt tápláléktól, ezért hashajtókat szednek, vagy szájon át igyekeznek kiadni azt, aminek a gyomorban lenne a helye. Az sem ritka, hogy a legyengült szervezetet sokszor extrém mennyiségű sportolással trenírozzák akár napi több órán keresztül is!

Apró lépésekkel a sikerért

0003863_1.jpg ()

Tilos az anorexiás beteget azzal fenyegetni, hogy ha nem eszik, akkor előbb-utóbb annyira legyengül a szervezete, hogy abba bele is halhat. Az első lépés az, hogy rávegyük a közös étkezésekre. Utána az, hogy az eszem-iszomnak megadjuk a módját.  

– Az együtt étkezéseket mindig kössük valamilyen kellemes élményhez: például egy izgalmas mozihoz, lazító színházlátogatáshoz, de sokszor az is elég, ha az étkezőasztal vázájában elhelyezünk egy vidám virágcsokrot, és ízlésesen megterítünk.

– Mindig csak annyi ételt szedjünk a beteg tányérjára amennyit  kér, de figyelmeztessük arra, hogy azt meg kell ennie.  

– Beszéljük meg vele az étrendet: tájékozódjunk róla, hogy mit enne meg legszívesebben, és igyekezzünk legalább háromféle menüt összeállítani számára. Figyeljünk arra is, hogy az összeállított ételsor gazdag legyen tápanyagokban.

– Fontos, hogy az ételadagokat csak fokozatosan növeljük, mert ellenkező esetben súlyos egészségkárosodás is előfordulhat. Ebben az esetben, a gyógyulás előrehaladtával tanácsos orvos vagy dietetikus tanácsát kérni.

Javasolt ételek: 

  • Csak krém,- és gyümölcslevesek fogyaszthatók, mert az „üres” levesek telítenek és alacsony a tápanyagtartalmuk
  • Különféle mártások, mint például a sajtból,- kaporból készült szószok, de ügyeljünk az adagolásra, mert ezek a magas zsírtartalom miatt (különösen a sajtszószok) könnyen hasmenést okozhatnak
  • Köretnek, a párolt (vajban megforgatott) ételek, csőben sültek, burgonyapüré-dúsítva, tésztafélék zöldségekkel megbolondítva (pl.: parajos penne, reszelt sajttal) ajánlottak
  • Joghurttal, tejföllel készített főzelékfélék, amelyeknek a tetejét megszórhatjuk pirított morzsával
  • Tojásos ételek, azok közül is a  lágy tojás,  a bundás zsemle,- és kenyér, vagy a sajttal szórt tükörtojás
  • Főtt, párolt zsírszegény húsok, – amelyeket később elkészíthetünk zöldséges – tejszínes ragunak –  vagy egytálételként, töltött-, és rakott zöldségekkel, esetleg burgonyával is  tálalhatunk
  • Eleinte csak a piskótából, gyümölcsből készült nassolnivalókat, esetleg a máglyarakást és pudingokat fogyasszon a beteg. Később megkóstolhatja a nehezebb vajas süteményeket is, de csak óvatosan.
  • Ha a kenyeret nem kívánja a beteg, akkor adhatunk neki puffasztott szeletet, vagy valamilyen könnyű abonett-félét.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X