Főoldal > DIÉTA > Hatékony és egészséges fogyókúra feng shuival!

Hatékony és egészséges fogyókúra feng shuival!

feng shui
0

Írta:

A feng shui lényege az egyensúly. Harmóniára kell törekedned a lakásod berendezésében és az ételeid elkészítésében egyaránt. Ha fogyni szeretnél, és már eleged van a légből kapott diétákból, próbálj a feng shui szabályai szerint étkezni! Néhány apró változtatásnak köszönhetően jóval kevesebbet eszel majd, mégsem fogsz kínzó éhséget érezni! Étkezz az öt elem tana szerint! A […]

A feng shui lényege az egyensúly. Harmóniára kell törekedned a lakásod berendezésében és az ételeid elkészítésében egyaránt. Ha fogyni szeretnél, és már eleged van a légből kapott diétákból, próbálj a feng shui szabályai szerint étkezni! Néhány apró változtatásnak köszönhetően jóval kevesebbet eszel majd, mégsem fogsz kínzó éhséget érezni!

Étkezz az öt elem tana szerint!
A távol-keleti népek hite szerint az öt elem – a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz – állandó körforgásban vannak, így teremtik meg az egyensúlyt. Minden földi létező, így az ételek is besorolhatóak az öt elem valamelyikébe. Íme néhány példa:

  • A fa elemhez tartoznak a savanykás ízű dolgok, például az eper, a ribizli, meggy, paradicsom, az ecet, a tönkölybúza;
  • A tűz elemhez a keserű ételek, például az uborka, a saláta, a bárányhús társulnak;
  • A föld elemhez tartoznak az édes ízek, így a zöldségek nagy része, a szárított gyümölcsök, az alma és a körte;
  • A fém elemhez tartozik a csípős íz, például a fűszerek, a mustár és a hagyma;
  • A víz elemhez sós ízű dolgok, vagyis a halak, a tenger gyümölcsei és a füstölt húsok tartoznak.
0013160_1.jpg ()

Ügyelj arra, hogy az ételeidben az öt elem mindegyike szerepeljen, különben megbomlik az egyensúly! Ha a különböző típusú ételekből megfelelő arányban fogyasztasz, az növeli a chi, vagyis az energia áramlását – így nem lesz szükséged arra, hogy rosszkedvedben evéssel kárpótold magad!

Kevesebb húst, több rostot!
A kínaiak jóval kevesebb húst és több zöldséget fogyasztanak, mint mi – így nem csoda, hogy kevesebb közöttük a túlsúlyos, és egyes betegségek (pl. szív- és érrendszeri megbetegedések) sem fenyegetik őket annyira.
Kövesd a kínaiak példáját – a tányérod háromnegyedére zöldséget tegyél, és csak egynegyed rész maradjon a hús- vagy a tésztafélék számára! Mivel a zöldségekben található rostokat a szervezetünk lassabban bontja el, a zöldségektől sokáig jóllakottnak érzed majd magad.

Az asztalra kéket, a falra pedig vöröset!
Az elemek a közérzetünkre is hatással vannak. A víz elem megnyugtat és lelassít – márpedig az evéshez nyugalomra van szükséged! A víz színe a fekete és a kék, ezért használj sötétkék asztalterítőt és szalvétát vagy kék mintával díszített tányérkészletet!
A kékkel ellentétes hatást vált ki a vörös, vagyis a tűz színe – ha úgy érzed, hogy a fogyókúrádat nem a habzsolás nehezíti meg, akkor dobd fel a konyhád vörössel! Ez a szín energiával tölt fel, így egy jóízű ebéd után könnyebben veszed majd rá magad a mozgásra!

0013160_2.jpg ()

Csak az ételre koncentrálj!
A kínaiak számára az evés rendkívül fontos – ezt az is bizonyítja, hogy a „hogy vagy?” helyett náluk az „ettél már ma?” a legfontosabb üdvözlő formula. Ha az ebédet csak futtában kapod be, és a tv előtt vagy olvasás közben vacsorázol, akkor valószínűleg sokkal többet eszel, mintha az ételeket nyugodt körülmények között fogyasztanád el. Add át magad az evés örömének – az étkezéseknek legyen szertartás-jellege, akár kisebb családi rituálékat is kialakíthatsz!

Tükröm, tükröm…
Ne gondold, hogy a tükör csak a fürdőbe és a hálószobába való! A feng shui szerint a tükrök elűzik a negatív energiákat, erre pedig különösen nagy szükséged van a konyhában! Fontos, hogy a háziasszony a konyha minden pontját belássa – ezért, ha a tűzhelyed a bejárati ajtóval szemben van, tegyél egy tükröt fölé!
A „tükrözésnek” még egy pozitív hatása van. Ha tükröket helyezel az ebédlőasztal közelébe, úgy tűnik majd, mintha kétszer annyit ennél – csapd be az érzékeidet a karcsúságod érdekében!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X