Főoldal > DIÉTA > 10 pofonegyszerű tanács a jó emésztésért

10 pofonegyszerű tanács a jó emésztésért

diétafogyókúragörcsgyomorpuffadás
0

Írta:

1. Étkezz naponta ötször!Egyél gyakrabban kisebb mennyiségeket, de az elfogyasztott étel összes energiatartalma ne növekedjék és az egyes étkezéseknél legyen közel azonos! Étkezz naponta lehetőleg ötször a 2-3 nagyobb étkezés helyett! 2. Fogyassz sok rostot! Elfogyasztott ételeid tartalmazzanak kellő mennyiségű rostot: fogyassz mind az öt étkezéshez, lehetőség szerint friss zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes kiőrlésű […]

1. Étkezz naponta ötször!

Egyél gyakrabban kisebb mennyiségeket, de az elfogyasztott étel összes energiatartalma ne növekedjék és az egyes étkezéseknél legyen közel azonos! Étkezz naponta lehetőleg ötször a 2-3 nagyobb étkezés helyett!

2. Fogyassz sok rostot!

Elfogyasztott ételeid tartalmazzanak kellő mennyiségű rostot: fogyassz mind az öt étkezéshez, lehetőség szerint friss zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó, és hüvelyesekből készített ételeket!

3. Ne hagyd ki a halat a menüdből!

Egyél több halat: legalább hetente egyszer, de lehetőleg háromszor fogyassz halat!

0018695_1.jpg ()

4. Kerüld a zsírokat!

Fogyassz kevesebb zsiradékot, zsírban és olajban sütött ételeket!

5. Reggelire probiotikus tejterméket!

Fogyassz rendszeresen fermentált tejtermékeket, különösen olyan probiotikusakat, amelyek emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított!

6. Húst, de csak zsírmenteset!

Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válassz, mint például csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg sovány marha-, sertés-, vagy bárányhúst!

7. Figyelj a folyadékpótlásra!

Igyál több folyadékot, legalább másfél, melegebb időben két litert naponta, és mértékkel fogyaszd a koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italokat!

8. Rágj meg minden falatot!

Étkezz nyugodt körülmények között, és lassan, alaposan rágj meg minden falatot!

9. Eddz rendszeresen!

Mozogj rendszeresen! Heti 5 alkalommal iktass be 30 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást és mellőzd a dohányzást!

10. Tartsd a súlyodat!

Törekedjen az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz!

Mik azok a probiotikumok?
A probiotikumok túlnyomó része tejsavbaktérium, általában a Lactobacillus, a Streptococcus és a Bifidobaktérium törzsek tagjai, amelyek jelentős számban túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást. Amennyiben nagy számban vannak jelen, aktivitásuk révén segíthetik az egészséges bélflóra kialakítását és egyensúlyának megőrzését, valamint javíthatják a természetes védekezőképességet. A porbiotikumoknak többféle, a szervezetre nézve kedvező hatása lehet:
– Segíti kialakítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát
– Támogathatják az immunrendszert
– Egyesek rövidíthetik a hosszú tranzit időt vagyis a béltartalom bélcsatornán való áthaladási idejét, ezáltal segíthetnek a székrekedés javításában
– Enyhíthetik a hasmenés kellemetlen tüneteit
– Egyesek csökkenthetik a haspuffadást
– Csökkenthetik az ún. rossz, azaz LDL koleszterin szintet

Forrás: a WGO (Nemzetközi Gasztroenterológia Szervezet) által az Egészséges Emésztés napja alkalmából kiadott közleménye, és Demeter Pál: A probiotikumok alkalmazásának lehetőségei emésztőszervi betegségekben

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X