Főoldal > DIÉTA > Spórolj ezreket! – Használd a fagyasztódat!

Spórolj ezreket! – Használd a fagyasztódat!

diétaélelmiszerfagyasztásfogyókúra
0

Írta:

Az éretten leszüretelt gyümölcsöket és betakarított zöldségeket érdemes mélyhűtőben lefagyasztani. A legegészségesebb tartósítási módszer ugyanis a gyorsfagyasztás, mert fagyott állapotban sérülnek a legkevésbé a vitaminok. A fagyasztás további előnye, hogy az így tartósított élelmiszereket rövid idő alatt lehet feldolgozni: például fagyott málnából, kevés cukros vízzel, merülő mixerrel azonnal fogyasztható nyalánkság készíthető. A fagyasztás szabályai: Fagyasztáshoz soha ne használj üveget, mert […]

Az éretten leszüretelt gyümölcsöket és betakarított zöldségeket érdemes mélyhűtőben lefagyasztani. A legegészségesebb tartósítási módszer ugyanis a gyorsfagyasztás, mert fagyott állapotban sérülnek a legkevésbé a vitaminok. A fagyasztás további előnye, hogy az így tartósított élelmiszereket rövid idő alatt lehet feldolgozni: például fagyott málnából, kevés cukros vízzel, merülő mixerrel azonnal fogyasztható nyalánkság készíthető.

A fagyasztás szabályai:

  • Fagyasztáshoz soha ne használj üveget, mert a fagyás alatt nő az élelmiszer térfogata, amely szétfeszítheti az üveg falát. A fagyasztanivalót tedd műanyag dobozba vagy nylon zacskóba – címkével ellátva.
  • A címkén mindig tüntesd fel, hogy melyik élelmiszerből, mennyit, mikor fagyasztottál le és tüntesd föl a lejárat dátumát is.  
  • Mindig teljesen érett alapanyagot fagyassz le.
  • A világos húsú gyümölcsöket fagyasztás előtt tedd citromos vízbe – kb. 1 percre.
  • A déli gyümölcsöket nem szokás fagyasztani, csak a levüket.
  • Figyelj arra is, hogy mindig kis adagokat fagyassz le egy-egy élelmiszerből. A már felengedett alapanyagot – ha nem használod el az egészet – TILOS újra visszafagyasztani!  

A fagyasztás menete

  • Előre tervezd el, hogy melyik alapanyagból, mikor, mennyit szeretnél lefagyasztani.
  • Szerezd be a szükséges tároló edényeket, zacskókat és írd meg a címkét is.
  • Készítsd elő a fagyasztásra szánt alapanyagokat: tisztítás, mosás, darabolás, turmxiolás, préselés, citromos vízbe mártás, blansírozás.
  • Az előkészített alapanyagokat oszd el egyenlő kis adagokra. Tedd őket tárolóedénybe, amelyeket a fagyasztóba helyezés előtt törölj szárazra, hogy ne fagyjanak össze.  
  • A kész adagokat tedd 24 órára a gyorsfagyasztó rekeszbe. Ha megfagyott rakd őket a fagyasztó hűtőterébe.

0020538_1.jpg ()

Hogyan fagyassz gyümölcsöket?

Fagyasztásra szinte az összes gyümölcs alkalmas, kivéve a görögdinnyét és az avokádót.
A gyümölcsök fagyasztási ideje függ az élelmiszer víztartalmától: minél magasabb egy gyümölcs víztartalma, annál rövidebb ideig (kb. 6-10 hónap) kell fagyasztani.

  • alma, körte szeletelve
  • barackok, sárgadinnye, banán felezve, kockázva, karikázva
  • cseresznye, meggy, meggy leszárazva, de maggal
  • a ribizli, málna, szeder, eper megmosva – ezeket a gyümölcsöket érdemes tálcára tenni, elrendezni, gyorsfagyasztani, majd utána dobozolni, mert úgy egyszerűbb a lefagyasztásuk 
  • a gyümölcsök levét natúran vagy édesítve fagyszd le

Hogyan fagyassz zöldségeket? 

Zöldségek esetében, kicsit macerásabb az eljárás, mert szinte az összes zöldséget szükséges előfőzni (blansírozni). Az előfőzés azt jelenti, hogy a zöldséget forrásban lévő vízbe kell mártani (kilónként 3 percre), mert a kórokozók így elpusztulnak, de a C-vitamin ennyi idő alatt nem bomlik el. Ha kész, az alapanyagot tedd előkészített jeges vízbe újabb 3 percre, majd csurgasd le, csomagold be őket,  töröld szárazra a dobozt, címkézd fel, és már teheted is a gyorsfagyasztóba. Sajnos vannak zöldségek, amelyeket kizárólag szinte teljes elkészítés után érdemes fagyasztani, de ezek már készételek.

Nyersen fagyasztható zöldségek

  • ízlés szerint darabolva: tök, cukkini, patisszon, gomba, padlizsán (esetleg kevés  olajon elősütve mindkét oldalán 2-2 percig)
  • uborka, paprika, paradicsom, hagymafélék, friss fűszernövények (kapor, petrezselyem- és zellerzöld, bazsalikom, kakukkfű, stb…) – ezeket az alapanyagokat érdemes konyhakészre aprítva, a jégkocka készítőbe tömködve, kis adagonként lefagyasztani, majd becsomagolva tárolni

Fagyasztás előtt előfőzés szükséges:

  • zöldbab, fejtett bab, zöldborsó, karfiol, brokkoli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller, kelbimbó, kukorica (csőben és morzsolva is)
  • burgonyát csak elősütve lehet fagyasztani: bő olajban 2 percig süsd a darabokat

Fagyasztás előtt főzd készre:

  • sóska, paraj, párolt káposzta

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X