Főoldal > DIÉTA > Így táplálkozz influenza esetén!

Így táplálkozz influenza esetén!

betegségétrendgyógyulástáplálkozás
0 0

Írta: and

A tél a megfázások, felső légúti megbetegedések kritikus időszaka. Míg nyáron a pollenallergia kínoz sokunkat, a hideg idő beköszöntével fogékonyabbaká válhatunk az olyan fertőzésekre mint az influenza, és az ezek talaján kialakuló bakteriális fertőzések. Dietetikus szakértőnk annak járt utána, lehet-e táplálkozással segíteni az influenzából való felépülést. Életrend fertőzések alatt Gyakori hiba fertőzések során, hogy kényszerből […]

A tél a megfázások, felső légúti megbetegedések kritikus időszaka. Míg nyáron a pollenallergia kínoz sokunkat, a hideg idő beköszöntével fogékonyabbaká válhatunk az olyan fertőzésekre mint az influenza, és az ezek talaján kialakuló bakteriális fertőzések. Dietetikus szakértőnk annak járt utána, lehet-e táplálkozással segíteni az influenzából való felépülést.

Életrend fertőzések alatt

Gyakori hiba fertőzések során, hogy kényszerből vagy könnyelműségből változatlan módon végezzük mindennapi aktivitásainkat. Ezzel a gyakorlattal két nagy baj van: megfertőzhetjük környezetünket, családunkat és munkatársainkat, ráadásul mivel nem adtunk időt szervezetünknek a betegségből való kilábalásra, annak tünetei felerősödhetnek és elhúzódhatnak.

Megbetegedtünk, belázasodtunk vagy hőemelkedésünk van? Fogadjuk el, hogy testünk időt kér. Látogassuk meg orvosunkat, vegyünk ki pár nap szabadságot és pihenjünk! A legrosszabb dolog amit tehetünk, ha ragaszkodunk a megszokott edzéseinkhez. Mindig jó dolog az elkötelezett hozzáállás az edzésekhez – kivéve ilyenkor. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres, nem túlzásba vitt sportolás fokozza a szervezet vírusos és bakteriális fertőzésekkel, daganatos megbetegedésekkel szemben mutatott védekezőképességét – egészen addig amíg ki nem alakult a baj! Ha már megbetegedtünk, akkor az intenzív sporttevékenység védő hatását már nem látja el, a sőt gyengíthetii szervezetünk, így fertőzéseket követően csak nagyon óvatosan és fokozatosan vezethető be újra. Bizonyos antibiotikumok a komoly, hónapos kihagyásokat eredményező sportsérülések gyakoriságát is fokozhatják, így erre is érdemes odafigyelnünk. Beteg vagy? Maradj az ágyban!

Étrend a fertőzések alatt

dietainfl2.jpg ()A torokfájás eltántoríthat minket a száraz, darabos ételek fogyasztásától, mivel ezek további fájdalmakat okozhatnak. Arra is érdemes azonban odafigyelnünk, hogy akár szenvedünk a fertőzés kapcsán emésztőrendszeri tünetektől akár nem, kímélően javasolt táplálkoznunk! A disznótor malacságai vagy a nehéz, puffasztó hüvelyesek megterhelik emésztőrendszerünket, csökkentik a rendelkezésünkre álló energia mennyiségét, amely ilyenkor főként a tartalékaink felhasználásából származik. Az izomvesztés is jelentős lehet, így ha a tejtermékek nem okoznak nálunk panaszt, akkor élőflórás kefír, joghurt, túró napi többszöri fogyasztása is kedvező. Azért is fontos ez, mivel a vírusos megbetegedésekre rátelepedő bakteriális fertőzéseket antibiotikumokkal gyógyítják, illetve előzik meg, ami az egészséges bélflóránkat is károsíthatja.

Az antibiotikumoktól külön folytatott étkezés során (amikor épp nem veszünk be gyógyszert étkezés  közben) érdemes tehát rendszeresen pótolunk a hasznos mikrobákat. Hosszabb antibiotikum-kúrák után hasznos lehet a bélflóra-regenerálódást elősegítő probiotikus élelmiszerek fogyasztása, és akár ilyen készítmények alkalmazása is. Ha halolaj készíményeket fogyasztunk nagyobb mennyiségben, érdemes elgondolkodnunk és orvosunkkal, dietetikusunkkal konzultálnunk az adagok csökkentéséről, mivel ennek állatkísérletek alapján gátló hatása lehet az influenza elleni védekezésre. A fentieken túl is van lehetőségünk támogatni gyógyulásunkat, erre szolgálnak gyógyító ételeink és gyógynövényeink.

Zöld és fekete tea

A mézes-citromos teáról – bár betegségek ellen gyakran alkalmazzák – általában keveset tudunk. A tea valóban hatékony mikrobaellenes (baktericid hatás), sőt kifejezetten a vírusellenes finomságok közé sorolható! A teaivók –  kutatások szerint –  védettebbek lehetnek a különböző influenza-típusok ellen, és akár az antibiotikumokkal végzett baktérium-ellenes terápiát is hatékonyabbá tehetik a hatóanyagok. A zöld tea fő hatóanyagai a kisebb mennyiségben előforduló koffein, teobromin, teofillin, és a nagyobb mennyiségben előforduló katechin vegyületek. Utóbbiak elsősorban a zöld teában fordulnak elő, csak mérsékeltebb mennyiségben a fekete teában, ám ez sem nélkülözi a kedvező hatásokat. Kutatások alapján elmondható, hogy a katechinek erős antioxidánsok, védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásától, és valószínűleg gátolhatják bizonyos a rákos megbetegedések kialakulását is.

Számunkra a vírusfertőzések fenyegetése idején fontosabb ennél, hogy az ECGC (epigallocatechin gallate) és ECG (epigallocatechin) hatóanyagok együtt erős antivirális hatást mutattak az influenza szinte minden típusa ellen! Természetesen itt nem beszélhetünk olyan mértékű és tartósságú védelemről, mint ami oltások következtében kialakulhat, csak egy átmeneti hatásról ami viszont a betegségek leküzdésében is segíthet. Gyógyszerek szedésekor orvossal és dietetikussal ajánlott konzultálni a tea használatát illetően, mivel tápanyagok felszívódását, és gyógyszerek (például véralvadásgátlók) hatását is befolyásolhatja!

Citrusfélék

A citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit, mandrarin stb.) egyik legfontosabb hatóanyaga a vízben oldódó vitaminok közé tartozó C-vitamin, amelyből egy egészséges felnőtt embernek legalább 90-200 mg körül javasolt naponta fogyasztani – a felesleg a vizelettel távozik. Két nagyobb citrom, egy közepes grapefruit, három-négy nagyobb mandarin, vagy két narancs már fedezheti akár egész napi C-vitamin szükségleted! A színüket is adó flavonoid vegyületek a C-vitaminnal együtt erősítik az érfalakat – nem mellékesen gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, antivirális, antioxidáns hatásuk is van.

A citrusfélék mellett szól, hogy a C-vitamin – a kutatások szerint – lerövidítheti a nátha időtartalmát, és enyhítheti a légúti fertőzések tüneteit. Az aszkorbinsav – ha cinkkel kombinálod – várhatóan gyorsíthatja a fertőzések leküzdését. Hasonlóan hathat a C-vitamin és zöld tea kombinációja is, például citromos teaként fogyasztva!

A citrusfélék nagy előnye, hogy számos antivirális összetevőjük van szemben a legtöbb étrend-kiegészítővel. Ha gyógyszereket szedsz, vagy változó korban vagy, akkor a citrusfélék, és különösen a grapefruit rendszeres fogyasztása előtt érdemes orvossal konzultálni, mert egyes fajták olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a gyógyszerekkel, hormonokkal kölcsönhatásba léphetnek. Ha a citrusfélék panaszokat okoznak kerüld fogyasztásukat. Mesterséges C-vitamin pótlás esetén magas, 3-8 g/nap-os vagy ezt meghaladó adagokat lehetőleg átmenetileg se alkalmazzunk!

Méz

A méz az egyik legősibb gyógyszer, ősidők óta alkalmazzák sebek kezelésére, meghűlések gyógyítására. Antibakteriális és gombaellenes hatását kutatások is igazolták bizonyos típusainak, ezért különösen a vírusos fertőzések talaján kialakuló további megbetegedések ellen vethetjük be a mindennapokban. A jó minőségű, ellenőrzött eredetű méz valóban hatékony segítője lehet gyógyulásunknak!

Kasvirág

Közismert immunrendszer-stimuláló gyógynövény a lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea), melynek elsősorban arabinogalaktán tartalma tehető ezért a hatásért  “felelőssé” más hatóanyagok mellett. A kasvirág fokozhatja a szervezet ellenállóképességét a vírusfertőzésekkel (például az influenzával) szemben, illetve csökkenheti a fertőzések, és a különböző gyulladások tüneteit is. Megelőzésre pár hetes kúraszerű fogyasztása alkalmazható, amikor már baj van, akkor kezelésre kevésbé használható, így a közhiedelemmel ellentétben ilyen célra alkalmazása nem javasolható!

Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, valószínűleg könnyebben vészelhetjük át a  komolyabb téli megbetegedéseket. Ne feledd: kezelőorvosod útmutatása az, amit elsősorban figyelembe kell venni, mivel a gyógynövények hatásossága azt is jelenti, hogy hiába természetesek, bizony árthatnak is. Gyógynövények alkalmazása és nagyobb étrendi változtatások bevezetése előtt tehát kérd ki orvosod, gyógyszerészed, vagy dietetikus tanácsát is!


További cikkeink a témában