Főoldal > DIÉTA > Tagadd le a korod szuper fiatalító ételekkel!

Tagadd le a korod szuper fiatalító ételekkel!

antioxidánsétkezésfiatalítószabadgyök
0

Írta: and

Már a puszta létünk során, a lélegzés által is körülvesznek minket a szabadgyökök, amelyekről köztudott, hogy nincsenek jó hatással a testünkre. Összefüggésbe hozhatók az idő előtti korosodással, a rákkal és a szívbetegségekkel is. Képzelj el egy félbe vágott almát, amelyet hagyunk a levegőn megbarnulni – ugyanezt teszik a szabadgyökök a testeddel, tulajdonképpen „berozsdásodik” tőlük a […]

Már a puszta létünk során, a lélegzés által is körülvesznek minket a szabadgyökök, amelyekről köztudott, hogy nincsenek jó hatással a testünkre. Összefüggésbe hozhatók az idő előtti korosodással, a rákkal és a szívbetegségekkel is.

Képzelj el egy félbe vágott almát, amelyet hagyunk a levegőn megbarnulni – ugyanezt teszik a szabadgyökök a testeddel, tulajdonképpen „berozsdásodik” tőlük a szervezet. Az antioxidánsok minimalizálják a szabadgyökök által okozott károkat, hiszen lassítják az agy és a test öregedési folyamatát. És hogy mi a titka annak, hogy a lehető legtöbb antioxidánshoz juss? Táplálkozz a szivárvány színei szerint, mert a különböző színű ételek különféle típusú antioxidánsokkal töltik fel a szervezeted.

fiatal2.jpg ()Mely ételek adják a legnagyobb dózist az antioxidánsokból?

Amerikai tudósok összeállítottak egy listát, amely az egyes ételek antioxidáns-tartalmát mutatja. Ideális esetben legalább napi 3000 ORAC egységet (Oxygen Radical Absorbance Capacity- Oxigéngyök Abszorbciós Kapacitás) kellene magadhoz venned, ezt a magas érték ellenére nem nehéz összehozni, hiszen már fél csésze áfonyában 2400 egység található. Meglepő, de az áldásos hatásairól elhíresült brokkoli csak a tizenkettedik a listán, no de lássuk, mely ételek a toplistások az ORAC egység tekintetében (az értékek 100 grammnyi mennyiségre értendőek).

Az első helyen a vasban is gazdag aszalt szilva áll (5770), ezt követi a mazsola (2830), míg a dobogó legalsó fokán az ínyencek egyik kedvence, a fekete áfonya (2400) szerepel. Ezután a kicsit fanyar ízű szeder (2036), a leveles kel (1770), a vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő eper (1540), és a kedvelt főzeléknövény a spenót (1290) következik. A sort pedig a málna (1220), a kelbimbó (980) és a szilva (949) zárja.

Tanácsok az antioxidánsokhoz

Permetezz egy kevés olívaolajat sült répára vagy édes krumplira, ezzel azt segítheted elő, hogy a szervezeted még többet vegyen magához a pozitív hatású antioxidánsokból.
De soha ne hagyd elöl, a szekrény tetején az olívaolajat. A napfény stimulálja a szabad gyökök megjelenését, szóval bölcsen jársz el, ha limitálod ennek eshetőségét.
Ha paradicsomos étel kerül az asztalra, akkor nyugodtan főzd a paradicsomokat akár órákig, ahogy az olaszok is csinálják. A paradicsom egy likopin nevű antioxidánst tartalmaz, amely annál hathatósabb lesz, minél tovább főzik a paradicsomot.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X