Főoldal > DIÉTA > Egyél harmonikusan a makrobiotika szerint!

Egyél harmonikusan a makrobiotika szerint!

ételétrendmakrobiotikatáplálkozás
0

Írta: and

A makrobiotika egy ősi, keleti táplálkozási módszer, melynek filozófiája, hogy minden élelmiszer két kategóriába sorolható, melyek a jin és a jang. Ahhoz, hogy táplálkozásunk megfelelő legyen, és egészségesen élhessünk, ezeknek egyensúlyban kell lenniük. A különböző ételekkel jin és jang energiákat viszünk be szervezetünkbe. A jin energia nőies, hűsítő, tágító hatású, a jang pedig férfias, összehúzó, […]

A makrobiotika egy ősi, keleti táplálkozási módszer, melynek filozófiája, hogy minden élelmiszer két kategóriába sorolható, melyek a jin és a jang. Ahhoz, hogy táplálkozásunk megfelelő legyen, és egészségesen élhessünk, ezeknek egyensúlyban kell lenniük.

A különböző ételekkel jin és jang energiákat viszünk be szervezetünkbe. A jin energia nőies, hűsítő, tágító hatású, a jang pedig férfias, összehúzó, melegítő hatású.

Minden étel tartalmazza mindkét energiát kisebb vagy nagyobb mértékben. Azonban neked kell megtalálnod a saját tested számára a megfelelő egyensúlyt. A tradicionális kínai orvoslás filozófiája szerint nem csak tápanyagokat eszünk, hanem energiát. Erre kell gondolnod, amikor összeállítod a számodra megfelelő étrendet.
 
makrobiocikk1.jpg ()Táplálkozz az évszaknak megfelelően!

A makrobiotikus táplálkozás egyik, és legegyszerűbb alapja, hogy mindig évszak szerint kell táplálkozni. A nyár meleg, tehát jang. Ilyenkor hűsítő jin ételeket kell fogyasztani, mint a friss gyümölcsök és zöldségek. A tél ezzel szemben hideg, jin, így ilyenkor a jang ételeket kell előtérbe helyezni.

Persze nem lehet egyszerűen csak az évszakok szerint étkezni. Az étrendünket ezen kívül befolyásolja a lakhelyünk, tevékenységünk, valamint korunk és egészségi állapotunk is. Ezeknek megfelelően könnyedén összeállíthatjuk saját étrendünket.

Így oszd fel a táplálékokat!

Teljes kiőrlésű gabonafélék, barna rizs, árpa

Ezek az étrended körülbelül 50 %-át kell, hogy kitegyék. A makrobiotikus álláspont szerint, a teljeskiőrlésű alapanyagok nagyon gazdagok fiatal energiában, ami segíti a tiszta gondolkodást.

Zöldségek

Az ételeid 30 %-a álljon zöldségfélékből. A tradicionális kínai gyógyítás filozófiája szerint a makrobiotika megengedi a zöldségek főzését és párolását, mert ez megkönnyíti az emésztésüket.

Bab és hüvelyesek

Fogyassz 5-10 % -ot ezekből az ételekből. Ugyanis a makrobiotikus filozófia szerint a hüvelyesek a legjobb éltető növények. Ha elülteted őket, új élet sarjad belőlük, ebből következik, hogy szervezetünknek is hasonlóan erős energiát képesek adni.

Erjesztett ételek

Ezekből keveset ajánlott fogyasztani, bár nagyon fontosak. A hagyományos úton, sóval, szobahőmérsékleten készülő savanyúságok olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, melyek segítik az emésztőrendszer működését, és megóvnak a kórokozóktól.

Gyümölcsök

A gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott nagy mennyiségben, mert ezek jin energiájú ételek. Ha nem a megfelelő időben, vagy túl sokat fogyasztasz belőlük, előfordulhat, hogy letargikussá, depresszióssá válsz.

makrobiocikk2.jpg ()Tengeri algák

Az algák, mint a kelp, kombu vagy a nori, rendkívüli egészségvédő hatással rendelkeznek. Daganatellenes hatásúak, védenek a káros sugárzásoktól, csökkentik a vérzsírt és a magas vérnyomást, valamint gyulladáscsökkentők és immunerősítők is. A hagyományos makrobiotika szerint ezeknek a táplálkozásunk 5-10 százalékát kellene kitenniük.

Hús, tojás, tejtermék

Lehetőleg minél kevesebbet fogyassz belőlük. A makrobiotika szerint ezek savas ételek, melyek közreműködnek a zsír és a nyálka felhalmozódásában, ami elhízáshoz és betegségekhez vezethet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X