Főoldal > DIÉTA > 8 egyszerű tipp, hogyan változtass az étkezéseden

8 egyszerű tipp, hogyan változtass az étkezéseden

egészségétkezésétrendváltozás
0

Írta: and

1. Száműzd a finomított élelmiszereket! Mielőtt átalakítanád az éléskamrát, nézz jól körül. Először is a finomított élelmiszereket száműzd az életedből. Persze ez nem egyszerű, és nem megoldható teljes mértékben, hogy az élet minden periódusában hozzájuss teljes értékű élelmiszerhez, de legalább otthon válj meg a fehér kenyértől és tésztától, valamint a finomított olaj helyett válaszd az […]

1. Száműzd a finomított élelmiszereket!

Mielőtt átalakítanád az éléskamrát, nézz jól körül. Először is a finomított élelmiszereket száműzd az életedből. Persze ez nem egyszerű, és nem megoldható teljes mértékben, hogy az élet minden periódusában hozzájuss teljes értékű élelmiszerhez, de legalább otthon válj meg a fehér kenyértől és tésztától, valamint a finomított olaj helyett válaszd az olívaolajat.

2. Fókuszálj kedvenc ételeidre!

Bár fontos, hogy odafigyelj mindenre, amit megeszel, ez sokszor kivitelezhetetlen, ezért leginkább azokra az élelmiszerekre fókuszálj, amit a legtöbbször fogyasztasz. Ha szívesen eszel tojást, akkor ügyelj rá, hogy megbízható forrásból szerezd be, ha vega vagy, akkor pedig igyekezz minél többször biozöldséget vásárolni.

3. Térképezd fel a boltot!

Érdekes üzletpolitika, de a legtöbb boltnak nem is érdemes teljesen a mélyére hatolnod, mivel a teljes értékű, organikus élelmiszerek általában a bolt külső területén találhatóak, és minél beljebb haladsz, annál több feldolgozott, előrecsomagolt kaját találsz.

4. Csekkold az összetevőket!

Egy csokor petrezselymen a piacon nem fogsz találni címkéket, de ha épp nagybevásárláson vagy a hipermarketben, érdemes megvizsgálnod a termékek összetevőit, mielőtt a kosaradba kerülnek. Minél kevesebb mesterséges összetevőt, zsírt és cukrot tartalmaz például egy joghurt vagy müzli, annál jobb.

8tipp2.jpg ()

5. Figyeld az árat!

Inkább az árra figyelsz, mint a minőségre? Egy kis számolás után kiderülhet, hogy jobban jársz, ha megveszed a kicsit drágább, de értékesebb összetevőkkel rendelkező élelmiszereket, mint az olcsóbb, de „üres” kaját. Sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaznak, így kevesebb is elég belőlük.

6. Főzz otthon!

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy tudd, mi kerül a tányérodra. Nem beszélve arról, hogy az éttermek előszeretettel használnak fel előrecsomagolt, finomított termékeket, otthon viszont te válogathatod össze, mit teszel a serpenyőbe. Főzz egyszerre nagyobb adagot, így nem kell minden nap a tűzhely mögött állnod, valamint másnapra is tudsz magaddal vinni ebédet a munkahelyedre.

7. Változtass az ízléseden!

Ha eddig agyonsóztad, fűszerezted az ételeidet, ideje ezt mérsékelned. A túl sok só eleve nem jó a szervezetnek. Nem kell teljesen leállnod róla, de ahelyett, hogy egy fél üveg sót beleszórnál a levesedbe, elég egyszer megráznod a sótartót. Másik dolog a finomított élelmiszerekről való leállás. Nem kell hirtelen a fehér rizsről átváltanod barna rizsre, eleinte kombináld a kettőt, hogy hozzászokj a barna ízéhez.

8. Legyen élvezet az evés!

Az étkezés sokszor egy olyan dolog, amit kötelező letudni. Lemegyünk a munkahelyi kantinba, megesszük gyorsan az ebédet, és rohanunk vissza dolgozni anélkül, hogy figyeltünk volna arra, hogy mit is fogyasztottunk. Legyen az evés élvezetes, hiszen ez az egyik legjobb örömforrás. Ha pedig élvezetek, miért ne lehetne ezt egészséges ételekkel elérni? Tévedés, hogy a bio- és a teljes értékű élelmiszerek ízetlenek. Ugyanúgy fenséges menüt lehet belőlük összeállítani, így két legyet ütsz egy csapásra. Élvezed az étkezést, miközben egészséges ételekkel látod el a szervezeted.

Simán feszesebb!

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X