Főoldal > DIÉTA > Egészséges reggeli minden nap!

Egészséges reggeli minden nap!

egészségételétkezésitalreggeli
0

Írta: and

Reggelizz rendszeresen Minden reggel ugyanaz a stressz: felkelés, zuhanyozás, készülődés, rohanás az irodába. Nem csoda hát, hogy a reggelit hajlamosak vagyunk kifelejteni a tennivalók közül – olyannyira, hogy kutatások igazolták, hogy manapság az emberek alig 40 %-a reggelizik rendszeresen, többségük csak alkalmanként, vagy épp elfeledkezik e fontos étkezésről. Az aggasztó arányoknak meg is van az […]

Reggelizz rendszeresen

Minden reggel ugyanaz a stressz: felkelés, zuhanyozás, készülődés, rohanás az irodába. Nem csoda hát, hogy a reggelit hajlamosak vagyunk kifelejteni a tennivalók közül – olyannyira, hogy kutatások igazolták, hogy manapság az emberek alig 40 %-a reggelizik rendszeresen, többségük csak alkalmanként, vagy épp elfeledkezik e fontos étkezésről. Az aggasztó arányoknak meg is van az eredménye, hiszen az elhízásra való hajlam a nem reggelizők esetében 45 %-kal emelkedik. A reggeli ugyanis hozzájárul testsúlyunk megőrzéséhez, a Minnesotai Egyetem kutatói szerint a reggeli – bár valamivel megemeli az aznap bevitt energiamennyiséget – sokkal több energia elégetésére ösztönzi a szervezetet, mint a nap más szakaszában beiktatott étkezés.

reggeli2.jpg ()De nem csak a fogyni kívánóknak ajánlott a rendszeres reggelizés. Általánosan érvényes, hogy aki a napot bőséges reggelivel kezdi, feltölti a kiürült energiakészleteket, ami felkészíti az agyat a nap szellemi kihívásaira. Mindemellett pedig a napközbeni kalóriadús nassolástól, ebédtől is megkíméljük magunkat.

De mitől is lesz valóban egészséges és tartalmas egy reggeli? Azért, hogy a szervezetünk több órára el legyen látva energiával, a reggelinek szénhidrátban, rostokban és fehérjében gazdagnak kell lennie – javasolják a táplálkozás-szakértők. Ugyanakkor mondjunk le az alacsony rosttartalmú zsemlékről, fehér kenyérről, vagy a kalóriadús feltétekről.

Egészséges reggeli ételek

Mindenekelőtt meg kell említeni az egészséges reggeli legnélkülözhetetlenebb elemét, a teljes kiőrlésű kenyeret. Már akár két szelet kenyér is gondoskodik a tartalmas napkezdésről, mégis mindössze 80 bevitt kalóriát jelent. Összehasonlításként: egy croissant majdnem 300 kalóriát tartalmaz. A kenyeret természetesen ízletesen, mégis egészségesen tehetjük változatossá például sajtokkal, zsírszegény pulykafelvágottal, mely így mindössze 25 plusz kalóriát jelent.

A gyümölcssaláta szintén frissítő, ízletes, mégis egyszerűen elkészíthető kezdése lehet a napnak. Pár szelet banánt, almát, körtét, kiwit, grapefriutot és epret vágjunk össze apró szeletekre, majd keverjük össze. Teljes kiőrlésű kenyérszelettel párosítva laktató, ízletes reggelit kapunk. Ha időnk engedi, készíthetünk rántottát vagy tükörtojást.

Az egyik legnépszerűbb reggeli étel azonban mindenképpen a müzli, a teljes kiőrlésű változatot bátran építsük be a nap első étkezésébe. A müzli ugyanis nemcsak könnyen és gyorsan elkészíthető, de a szervezetet hosszabb időre ellátja a szükséges energia-és ásványi anyaggal.

Figyeljünk rá, hogy sok, boltban vásárolható müzli tartalmaz nagy mennyiségű cukrot. Érdemes tehát a bioboltban megvásárolt gabonákból saját magunknak elkészíteni, így biztosak lehetünk benne, hogy müzlink tartalmaz minden szükséges vitamint, magnéziumot, ahogyan emésztést segítő rostanyagokat is.

Wellness Cafe tipp:
30 gramm teljes kiőrlésű gabonapehely, egy kevés zsírszegény tej, egy evőkanálnyi méz, alma vagy egy kanál körtelé – és már kész is a tápláló, egészséges müzli. Gyümölccsel vagy joghurttal párosítva kifejezetten tápláló.

reggeli3.jpg ()

Egészséges reggeli italok

Talán kissé meglepő módon, de az egészséges reggeli italok között elsőként kell megemlíteni a kávét. A kávéval kapcsolatos széles körben elterjedt fenntartásokat ugyanis régóta megcáfolták, ellenben bebizonyosodott, hogy a kávé hozzájárulhat az Alzheimer-kór és a rák kialakulásának csökkentéséhez. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztanunk. Ha mégsem barátkoztunk meg a kávé ízével, akkor a legjobb alternatívát a tea jelenti. A tea ugyanis legalább annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, viszont különböző összetétele miatt lassan szívódik fel, így hatását is hosszabb időn át fejti ki.

Szintén ízletes és egészséges reggeli ital a vitaminokban rendkívül gazdag frissen facsart narancslé. Fél liter narancsléhez körülbelül fél kiló érett narancsra lesz szükségünk. A cukor hozzáadása természetesen tabu, ugyanakkor jégkockával hűsítő, friss reggeli italt kapunk.

Számos módon megoldható tehát, hogy még a nagy rohanásban is reggelizzünk, hogy egészségesen és jól induljon a nap.

Sport vagy sör? Jöhet mindkettő!

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Így győzd le az allergiát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X