Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a kakaóról

5 kérdés a kakaóról

antioxidánscsokifinomkakaó
0

Írta: and

1. Hol termesztik? A kakaófát a trópusokon, az Egyenlítő környéki erdőkben termesztik. Gyümölcse a kakaóbab, ami a kakaóvaj, a kakaópor valamint a csokoládé alapanyaga, és négy különböző fajtája létezik: a Criollo a legfinomabb ízű és szűk terméshozama miatt a legdrágább változat. A  Forastero kakaóbabot az Amazonas vidékén termelik, ami kesernyésebb aromájú, és a világ kakaótermelésének […]

1. Hol termesztik?

A kakaófát a trópusokon, az Egyenlítő környéki erdőkben termesztik. Gyümölcse a kakaóbab, ami a kakaóvaj, a kakaópor valamint a csokoládé alapanyaga, és négy különböző fajtája létezik: a Criollo a legfinomabb ízű és szűk terméshozama miatt a legdrágább változat. A  Forastero kakaóbabot az Amazonas vidékén termelik, ami kesernyésebb aromájú, és a világ kakaótermelésének mintegy 80-át képviseli. A Trinitario zamatos, kellemes ízű, míg a Nacional típust kizárólag Ecuadorban termesztik, és természetes, intenzív aromája miatt napjainkban a világ egyik legjobb kakaójának számít.

2. Mi a története?

A növény eredete mintegy 3500 évre, az olmék civilizáció idejére nyúlik vissza, majd a maják kezdték el termeszteni a kakaófát, amit isteni eledelnek tartottak. Az aztékok a pörkölt kakaóbabot megőrölték, vízzel keverték habossá, és vaníliával, paprikával fűszerezték. 1502-ben az első terméseket Kolumbusz hozta Mexikóból Európába, ekkortájt Spanyolországban a kakaóbab a helyiek fizetőeszköze volt. Az első kakaóüzemek a 16. században jelentek meg, előbb Spanyolországban, majd később Olaszországban, Angliában és Franciaországban. 1828-ban a holland Coenraad Van Houten feltalálta a kakaóport, és a kakaóvajból megkezdődött a csokoládé tömeggyártása.  

3. Miért nevezik a Föld legjobb antioxidánsának?

A kakaó több mint 300 kémiai vegyületet tartalmaz, így a legkomplexebb élelmiszerünk. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal, és értékes flavonoidokkal, amelyek az egészségre rendkívül kedvező hatásúak, hisz megkötik a káros szabad gyököket.   A kakaó különösen gazdag esszenciális zsírsavakban és aminosavakban, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében és a test anyagcsere folyamataiban, illetve a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszó fitonutriensekben.

kakao2.jpg ()

4. Hogyan szépíti a bőrömet?  

 A münsteri egyetem kutatói nemrégiben felfedeztek a kakaóban egy olyan anyagot, ami elősegíti az új bőrsejtek növekedését, így gyorsítja a sebgyógyulást, továbbá megakadályozza a ráncok megjelenését, csökkenti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát, és általában erős gyulladáscsökkentő hatású. A kakaó kiváló és természetes gyógyír a száraz bőr számára is. A benne lévő jótékony polifenolok antioxidáns tulajdonságaik révén a száraz és stresszes bőrnek azonnali elsősegélyt nyújtanak, amitől simábbá és egészségesebbé válik. A kakaó tökéletesen táplálja és hidratálja a bőrt, gondoskodik a nedvességpótlásról, hatóanyagai pedig védelmet nyújtanak a káros környezeti hatásokkal szemben. 

5. Miért lesz tőle jókedvem?

A kakaóban lévő triptofán nevű aminosav az agyban lévő szerotonin előállításához szükséges. A kakaó fogyasztása növeli a boldogsághormon szintjét a szervezetben, így csökkenti a depresszív gondolatokat, a feszültséget, és elősegíti a pozitív érzéseket.  Fő alkaloidja a teobromin, ami a koffeinhez hasonlóan élénkítő és serkentő hatású, így megszünteti az álmosságot, erősíti az idegeket, és javítja a közérzetet, emellett javítja a mentális képességeket is.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!

Szabadulj meg a nátha okozta problémáktól!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X