Főoldal > DIÉTA > Mi az oka a téli pluszkilóknak?

Mi az oka a téli pluszkilóknak?

mozgássporttáplálkozás
0

Írta:

Mindenki által tapasztalt jelenség, hogy télen rendszerint felszed pár kilót, amit a hideg ellen viselt ruhadarabok

Mindenki által tapasztalt jelenség, hogy télen rendszerint felszed pár kilót, amit a hideg ellen viselt ruhadarabok rendszerint jótékonyan elfednek. A jelenség hátterében több tényező áll: télen csökken az aktivitás, kevesebb időt töltünk a szabad levegőn, nehezebben vesszük rá magunkat a kocogásra, futásra, hosszabb sétákra. A nappalok sötétek és rövidek, nem csoda hát, hogy a reggeli edzéseket is könnyebben elblicceljük. A testünk ilyenkor évezredek törvényeit követve több energiát követel, ezért jobban kívánjuk a nehezebb, laktatóbb ételeket hogy a szervezet hőt termelhessen a hideg ellen – amelynek valójában már alig vagy komolyabban kitéve. Ha ehhez hozzá vesszük az ilyenkor szokásos nagy családi ebédeket, ünnepi étkezéseket, a téli időszak valóságos merénylet az alakunk ellen!

Lelki okok a háttérben

A lelki okokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül: az évszakok, a fény mennyiségének változása levertséget, rosszkedvet okoz, ami lustálkodáshoz és az élénkítő és gyors örömérzetet nyújtó nassolnivalók majszolásához vezet. Felmentést is könnyen találunk magunknak a kihágásokra, hiszen „egy kis lazítás nekünk is jár” – gondoljuk, és nem sérthetjük meg párunkat, családtagjainkat azzal, hogy nemet mondunk a finom falatokra. Természetesen, az ünnepi koccintás sem maradhat el, és nem állunk meg egy-két szelet beiglinél, egy pohár pezsgőnél, sörnél vagy két deci vörösbornál, a jóféle házi pálinkákról nem is beszélve. Megnyugtatásként gondosan eltervezzük a tavaszi fogyókúrát, a rendszeres tornát, majd az új év első első hónapjaiban rémülten szembesülünk a tükör előtt a keserű valósággal. Hosszabb kihagyás után nehéz újrakezdeni a sportolást, a felszaladt kilókat pedig az egészséges táplálkozás csak hosszú hónapok alatt faraghatja le. Kikövezett út vezet a drasztikus és gyors fogyókúrákhoz, a jojó-effektushoz, a kellemetlen zsírpárnákhoz és rossz közérzethez.

zsir2.jpg ()Mit tehetsz a téli pluszkilók ellen?

– Ne aggódj! Pár kilót (maximum 2-3 kilót) nyugodtan felszedhetsz télen, ez természetes jelenség, és ahogy jön a jobb idő, le is vándorol majd rólad.

– Egyél, amennyi jól esik, de tarts mértéket! Ha egészséges vagy, valóban mindent ehetsz-ihatsz, megkóstolhatsz, de ne járj ki éjjelente a  hűtőhöz és kerüld a rosszulléthez vezető evés-ivást.

– Ha kifejezetten levert, fáradt, szomorú vagy, akkor szezonális hangulati zavartól, vagy más néven “téli depressziótól” is szenvedhetsz! Tölts minél több időt szabad levegőn, napon (ha süt), kivizsgálás után a fényterápiát is érdemes kipróbálnod.

– Ne hanyagold el teljesen a rendszeres testmozgást, heti 2-3 edzésnél alább ne add télen sem! Az edzőtermek többsége januárban ugyan általában hemzseg az újévi fogadalmat tett emberektől, de nem kell még csak ki sem mozdulnod, otthon is elvolnulhatsz a kézisúlyzóiddal, és gyorsan letudhatod a kötelező edzést.

– Télen próbáld ki a szaunázást is, mert a hő hatására távoznak a fölösleges méreganyagok a szervezetedből. Ne feledd: a tévhittel ellentétben a szaunázással nem lehet súlyvesztést elérni, csak a víz távozik a szervezetedből!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X