Főoldal > DIÉTA > Életmódtervező program: Ne diétázz, cserélj szokásokat!

Életmódtervező program: Ne diétázz, cserélj szokásokat!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

3. rész

Az életmódváltás üzenete ezzel szemben ez: érezd jól magad és légy szabad!

Most, hogy már túl vagy a lelki rendrakáson, a célok kitűzésén és a szerződésen, és körvonalaztál már egy tervet is, ideje akcióba lendülnöd. Mégpedig záros határidőn belül!

Csak hogy máris itt egy hibalehetőség. Még hozzá az, hogy személyre szabott étkezés helyett egy aktuális divatdiéta mellett teszed le a voksodat.

Mi a baj a divatdiétákkal?

–  mindössze a fogyózók tizede őrzi meg az alakját az befejeztükkel
– a túlságosan alacsony kalória-bevitelnek később meglesz a böjtje, úgy hívják jojó-effektus
–  sokszor túl sok a szabály, a szorongató keret
–  folyton odafigyelést igényel
–  nem (feltétlenül) igazodik az egyéni szükségletekhez és a célhoz
–  sport nélkül csúnyán leépíti az izmokat
–  alig várjuk már, hogy vége legyen…

Egy előnye mégis van a hangzatos diétáknak, mert segíthetnek az akaraterőd tréningezésben, és még élvezheted is őket, ha játékos kísérletezésnek fogod fel, és nem egyetlen és kizárólagos megoldásként tekintesz rájuk.

Arról, hogy hogyan ne vágj bele az életmódváltásba, ide kattintva találsz egy hathatós összefoglalót:

Gondolkodj rendszerben!

Lássuk tehát, milyen szempontokat kell figyelembe venned egyéni étkezési terved összeállításánál.

Használd a behelyettesítést!

Talán már papírra is vetetted, melyek azok a szokásaid, amelyek nem kedveznek életmódváltó célodnak. Most nézd meg, hogy mivel tudnád kiváltani őket úgy, hogy ilyenkor támogasd, ne pedig hátráltasd magad.

Például, ha délutánonként mindig előkerült a munkahelyi fiókodból a csoki, vagy az esti tévénézéshez a chips dukált, most gondoskodj jó előre a behelyettesítőkről. Például a fiókba kerüljön egy kis szárított gyümölcs, estére pedig tankolj fel magvakkal, amelyeket ugyanúgy lehet ropogtatni, így még kedvenc szertartásod is megmarad.

snack2.jpg ()Ha többet mozogsz, többet ehetsz büntetlenül!

Ennek egyszerű oka van, mégpedig a energiamérleg. Minél több energiát égetsz el a mozgás által, annál több apró – de tényleg apró – kihágást engedélyezhetsz magadnak. Egy-két hetente mindenképpen jutalmazd meg magad, csak figyelj a mértékre és lehetőleg a kedvenceidből is az egészségesebb variációkat keresd.

Tartsd távol a csábítókat!

Sokaknak az elején drasztikus megoldásokra van szüksége, tehát például arra, hogy minden lehetséges szabotőrt eltegyenek az útjukból. Ha még nem vagy tudatában a saját erődnek, akkor tégy így te is, adj túl minden olyan harapnivalón, ami veszélyes lehet rád, ürítsd ki az éléskamrát, ajándékozd el a finomságokat.

Időnként megbotránkozást váltok ki, amikor a tréningeken elmesélem, hogyan szakadtam el öreg barátomtól, a nutellától. Egyszer, miután bekanalaztam egy fél üveggel, elegem lett a saját gyengeségemből és egyszerűen kihajítottam a szemétbe. Tudom, ez pazarlás, de beválik. Azóta sosem vettem hagyományos nutellát, csak egy diétás verziót kóstoltam meg.

Jöjjön néhány fontos alapelv

… amelyek nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Ne feledd, nem az a jó étkezési terv, amelyik tele van megvonással, extrém alacsony kalória tartalmú vagy ismeretlen összetevőkkel kecsegtet.

–  Sose feledkezz meg a reggeliről, inkább kelj pár perccel korábban! (A kávé nem reggeli.)

– Táplálkozz napi ötször, az ebéd legyen a legbőségesebb!

– Ne teljen el három óránál több két étkezés között!

– Cukros, transzzsírsavakban gazdag nassolnivalóidat cseréld egészséges harapnivalókra, amelyeket tízórai vagy uzsonna alkalmával fogyassz el.

– Igyál legalább napi 2 liter cukormentes folyadékot!

– Figyelj arra is, hogy ne legyen túl alacsony a napi kalória beviteled, mert ezzel a szervezeted raktározó üzemmódba állítod.

– Gondold át, melyek azok a hátráltató táplálkozási szokások, amiket ki kell cserélned!

– Készítsd el néhány nappal előre a heti étkezési tervedet, hogy ennek megfelelően bonyolíthasd a bevásárlást, vagy gondoskodhass magadnak ebédről. Ne hagyd ki az egészséges nassolnivalókat sem. Nem kell mindent megvonnod magadtól!

A következő részben: Belső ellenállás, avagy mit kezdj a bukkanókkal?

Ide kattintva elolvashatod az első részt!  Ide kattintva pedig a másodikat.

Csatlakoztál már a Szexi Has Programhoz? Itt megteheted: http://sulyveszto.blog.hu/ vagy életmódtervező site http://eletmodtervezes.hu/

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X