Főoldal > DIÉTA > Életmódtervező program: Tervezz és szerződj!

Életmódtervező program: Tervezz és szerződj!

diétaegészségéletmódfogyásfogyókúra
0

Írta: and

2. rész

Ismered a mondást: egyetlen szél sem kedvez annak a hajónak, amelyik nem tudja, merre tart. Akkor most elő a jegyzetfüzettel, és faragj egy jó kis célt magadnak!

A jó célért mindig nyújtózkodni kell

A jó cél olyan, akár egy iránytű, mindig megmutatja, mi legyen a következő lépésed.
Tedd fel magadnak a kérdést: „Honnan fogom tudni, hogy elértem a célomat?” További hajtóerőt jelent, ha összegzed önmagad számára azt is, miért szeretnél változtatni.

A cél megfogalmazásánál óvakodj a negatív jelzőktől, mint ahogy egy étteremben sem azt soroljuk a pincérnek, mit nem szeretnénk enni. Arra fókuszálj, amire vágysz!
Ügyelj azonban arra, hogy ne rugaszkodj el túlságosan a realitás talajáról, persze az sem jó, ha túl könnyen elérhető lesz a célod, mert azért biztosan nem lesz kedved nyújtózkodni. Ezután mérlegeld még, biztosan a te célod-e és nem a környezeted kényszeríti-e rád? Végezetül pedig szabj határidőt magadnak.

Íme, egy minden tekintetben hathatós cél: „Júniusig lefaragom a pocakom, hogy nyáron jól mutassak a bikinimben.”

Dönts a változtatás mellett!

A kezdeti szakaszban három megközelítési típusra figyeltem fel. Azok közül, akik már nem egyszer nekifutottak az életmód változtatásnak, szinte mindenki besorolható volt valamelyikbe.

1. Az első típusba tartozók még meghitt kapcsolatot ápolnak a belső szabotőrükkel, vagyis hagyják, hogy a lomhaság a komfortzónában tartsa őket. Tudják, hogy mozdulni kéne, mégis a kényelmesebbik verziót választják. Ők egy varázspillanatra, egy csodára várnak, ami majd megadja az igazi lendületet.

Tippjeim:

– Ne feledd, magadban kell megtalálnod a motivációt, nem a külvilágban!

–  Készíts listát azokról a szokásokról, amelyekkel igazolni szoktad a lustálkodást. Ez is arra ösztönöz majd, hogy megkezd a felkészülést.

– El kell fogadnod, hogy azokkal a magatartási mintákkal, amelyekkel a rossz szokásaidat teremtetted, nem fogsz tudni boldogulni. Új szokások után kell nézned!

– Fedezd fel a változtatás jó oldalát! Ha ráérzel ezekre, könnyebben mozdulsz előre.

2. A második típusba a kutató, kísérletező természetűek tartoznak, akik időnként túl is jutnak a tervezésen, de a cselekvő szakaszban hamar hátraarcot csinálnak. Ha a környezeted már fásultan legyint, amikor fogyókúráról kezdesz el beszélni, akkor minden bizonnyal ebbe a típusba tartozol.

Tippjeim:

– Kevesebb elmélet, több gyakorlat! Nem egy olyan hölgy járt már nálam coachingon, akik állításuk szerint már mindent tudtak a fogyás mechanizmusáról, mégsem tudtak lefogyni. Olvasni, beszélni róla kevés! A célért mindennap dolgozni kell!

– Érdemes készítened egy részletes akciótervet, amelybe belefoglalod, milyen lépéseket fogsz tenni a következő egy-két hétben. A részletes akcióterv jó vonalvezető lehet – főleg a kezdetekben – és menetközben is bármikor finomíthatod, csiszolgathatod.

– Légy türelemmel! Fokozatosan cseréld ki a hátráltató viselkedésmintáidat támogató szokásokra!

elet2.jpg ()3. A harmadik motivációs típusba tartozók eleinte tényleg mindent beleadnak, csak hogy ugyanilyen könnyen el is kedvetlenednek – például az előre nem látható bukkanóktól. Azért is elbizonytalanodhatnak, már nem biztosak abban, hogy erőfeszítéseik megérik a fáradtságot. A testük vészjelzéseit hamar felismerik, a gyenge pontjuk viszont az, hogy a jó szokásokat nem sikerül rendszerré alakítani.

Tippjeim:

– Ismerd fel az elkerülő-stratégiáidat! Mi az, ami legkönnyebben letérít az útról? Füleld le ezeket, így éberebben reagálhatsz a lógásra.

– Légy önreflektív! Ha időnként befelé figyelsz, fontos felismerések birtokába juthatsz. A lelked kihasználja az alkalmat, hogy üzenjen neked! 

– Tudatosítsd magadban, hogy törekvéseid megérik a fáradtságot, hiszen lemondásaidért cserébe egy új élet a jutalom!

Bizonyítsd az elkötelezettséged!

A hozzám fordulók gyakran megmosolyogják, amikor a cél megszilárdítása után arra kérem őket, hogy kössenek szerződést – önmagukkal. Számomra nagyon árulkodó szokott lenni, amikor valakinek nehezére esik a végére biggyesztenie az aláírását. Ez azt jelentheti, hogy még nem áll készen az elköteleződésre.

Tégy egy próbát, másold ki az alábbi rövid szöveget – amit persze kedved szerint át is szabhatsz – és figyeld meg, mit érzel, amikor aláírod. Ha könnyedén a végére kanyarítottad a neved, ezzel megtetted az első fontos lépést és kikeveredtél a „mindig holnaptól” kelepcéből.

Minta:
Én, alulírott ________________________elkötelezem magam amellett, hogy a következő X hétben/hónapban elérem a vágyott testsúlyomat és meg is fogom tartani. Kötelezem magam, hogy addig dolgozom a célomért, amíg el nem érem. Felelősséget vállalok a sikereimért és a kudarcaimért, tudom, hogy minden rajtam múlik. Megfogadom, hogy nem keresek kibúvókat, még akkor sem, amikor nem könnyű az úton maradnom.
(Aláírás)
 
Segítő kérdések az életmódváltó terved összeállításához:

•    Mi a célod?
•    Milyen segítő erőforrások birtokában vagyok?
•    Milyen lépéseket kell tennem a célom elérése érdekében?
•    Mi mindent kell elengednem a célom elérése érdekében?
•    Hogyan biztosíthatom a magam számára, hogy kitartó maradjak?
•    Milyen nehézségekre, bukkanókra érdemes felkészülnöm?
•   Hogyan fogom kezelni ezeket a nehézségeket, mit fogok tenni azért, hogy ne hiúsítsák meg a tervemet?

A következő részben: Ne diétázz, cseréld le rossz szokásaidat!

Ide kattintva elolvashatod az első részt!

Csatlakoztál már a Szexi Has Programhoz? Itt megteheted: http://sulyveszto.blog.hu/ vagy életmódtervező site http://eletmodtervezes.hu/

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X