Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél gerslit!

Ezért egyél gerslit!

diétaétkezésfogyásgabonagasztrotáplálkozás
0

Írta: and

A gersli, vagy más néven árpagyöngy hántolt, és azonos szeműre válogatott árpa-variáci&

A gersli, vagy más néven árpagyöngy hántolt, és azonos szeműre válogatott árpa-variáció. Régen úgy tartották, hogy a zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga. Mostanra azonban itt az idő, hogy mindenki megismerje és ne csak a sóletben és a töltött káposztában forduljon elő.

Már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban is itták. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban pedig szépítőszerként fogyasztják. De mi a titka, amiért érdemes helyet szorítanod neki a táplálkozásodba?

Egészséges? Igen!

A legnagyobb nyomelemtartalmú gabonafajta. Kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést. A gersli fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is ismert. Emellett növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, immunrendszer-erősítő, valamint hűtő hatása miatt lázcsillapító és bőrregeneráló hatású. A legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmú gabonaféle: A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, de rezet, cinket és vasat tartalmaz.

Mindenki fogyaszthatja? Igen!

arpagyongy2.jpg ()Rendszeres fogyasztása minden korosztály számára javasolt. Az árpa jótékony tulajdonságai miatt különösen ajánlott időseknek, kismamáknak, de még a diétázóknak is, mert rövid idő alatt fontos tápanyagokkal látja el szervezetet. Nem is gondolnád, de magas kálcium tartalma jót tesz a fogaknak, káliumtartalma pedig jó hatással van a szívre és a májra. Az E-vitamin miatt pedig táplálja a bőrt, megelőzi a ráncokat, sőt a férfiak esetében javítja a szexuális potenciát is, így ha húznák a szájukat egy zöldséges-gersli rizottó láttán, akkor megvan a „csodamondat”, amivel meg lehet őket győzni.

Könnyen elkészítő? Igen!

Az árpagyöngy hántolt és méret szerint osztályozott árpa. Felhasználása igen sokoldalú: levesbetétnek, kásának, köretnek, rakott és töltött ételekbe, de salátának is egyaránt használható. Főzése előtt célszerű néhány órára beáztatni, főzési ideje elég sok (kb. 40 perc), viszont szinte lehetetlen szétfőzni, ezáltal elronthatatlan lesz. Nem drága és még finom is.

Csak köret lehet? Nem!

Diófélékkel, aszalt gyümölcsökkel vagy sült zöldségekkel elkeverve salátának is kitűnő. Gersliből készülhet édes gabonakása is, ezeket megspékelheted piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a vacsora után.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X