Főoldal > DIÉTA > Fájdalom és teltségérzet ellen fogyassz ánizst!

Fájdalom és teltségérzet ellen fogyassz ánizst!

diétaétkezésfájdalomfogyástáplálkozásteltségérzet
0

Írta: and

Az ünnepek elmúltával minden olyan étel, fűszer és ötlet jól jöhet, amivel könnyítheted

Az ünnepek elmúltával minden olyan étel, fűszer és ötlet jól jöhet, amivel könnyítheted a lakomák okozta teltség érzetet. Az édes, ízes fűszer: az ánizs most a tökéletes megoldás.

Már az ókori Egyiptomban is használták fűszerként; az ókori Keleten fizetőeszköz is volt. IV. György, angol király ruháit pedig már ánizsmaggal illatosították. De még a London Bridge szépségéhez is köze van, mivel 1305-ben az angolok megvámolták az ánizsmag-kereskedelmet, hogy abból fedezzék a híd javítási költségeit. Igazi kincsként tekintettek az ánizsra, ami mára kicsit feledésbe merült, és ideje megtudni, hogy mire képes még a mézeskalács ízesítésén kívül.

Az ánizsmagot általában egészben használjuk. Ha kell, össze is törhetjük, de mindig csak a szükséges mennyiséget, mert gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Fűszerként az egész világon sokoldalúan használják, illóolajat, fehérjét és cukrot tartalmaz.

Az ánizs gyógyhatásai

Gyógynövényboltokban könnyen beszerezhető, őrölt formában nem nagyon elterjedt, ezt házilag, frissen érdemes készíteni, ha szükség van rá. És mikor lehet szükség? Legfőbb tulajdonságai közé tartozik az emésztést serkentő, szélhajtó hatása. Úgy is nevezik, hogy a gyenge gyomrúak gyógyszere.

anizs2.jpg ()

Javítja az étvágyat, oldja a görcsöket, erősíti a gyomrot. Az ánizsból készült tea kedvezően befolyásolja a vastagbél erjesztő és rothasztó folyamatait, ezáltal könnyíti a máj munkáját. Csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, de vese- és húgyhólyagproblémák esetén is eredményesen alkalmazható.

Az asztma kezelésére is bevethető, mivel segít eltávolítani a hörgőkben lerakódott váladékot, növeli a légzőfelületet, így csökkenti az asztmatikus görcsök kialakulásának lehetőségét. A szoptatós anyukák pedig tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasszák a teát napi rendszerességgel.

Csillapítja a fájdalmat

Az ánizsolajat hidratáló krémbe keverve fájdalomcsillapítóként funkcionál. A fájó testrészekbe masszírozva csökkenti a stressz okozta izom-összehúzódásokat. A belső szervek megbetegedéseinek tüneteit is csökkenti, ilyenkor a teendő: a problémás szerv fölött 15 percig körkörös mozdulatokkal masszírozd a kenőcsöt a bőrbe.

Ánizstea recept

Az elkészítése nagyon egyszerű. Egy teáskanálnyi összetört ánizsra önts 2-3 dl forró vizet, és hagyd állni 10 percig. Ezután szűrd le, és amint iható hőmérsékletű lesz, már lehet is kortyolni. De, ha nem akarod mindig csak inni, akkor a mag helyett használd a virágját, levelét, amivel salátákat, húsokat is ízesíthetsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X