Főoldal > DIÉTA > Csökkentsd éhséged a szentjánoskenyérfa termésével!

Csökkentsd éhséged a szentjánoskenyérfa termésével!

anyagcserediétaéhségéhségérzetétkezésfogyáshízáskarobszentjánoskenyérszentjánoskenyérfatáplálkozás
0

Írta: and

A fénylő lombú örökzöld, mutatós fa nem csak a kert dísze lehet, hanem a tested barátja is. Term&

A fénylő lombú örökzöld, mutatós fa nem csak a kert dísze lehet, hanem a tested barátja is. Termését évszázadok óta fogyasztják, mely nem csak gyógyít, de fogyaszt is.

Szent János kenyere és aranya

A fa az egyiptomi, majd keresztény kultúrák kísérője volt. Az ősi kereskedő utakon szépen, lassan megtelepedtek, elnevezése pedig a régi legendát idéz: Szent János a pusztában a fa terméseivel tengette életét. Édeskés termése az ember táplálékán kívül az állatoknak is kedvenc csemegéje volt. Sok apró, egyforma magját a középkori aranyművesek súly helyett használták. Feltehető, hogy a karát szavunk a jánoskenyér magjainak régi arab nevéből származik.

Sokrétű felhasználás

A szentjánoskenyérfa ma már főként a mediterrán vidékeken őshonos. Hüvelytermése a szentjánoskenyér mintegy 8-12 magot zár magába. Felhasználása nagyon sokrétű, mert az élelmiszeripartól kezdve, a kozmetika világáig mindenki bátran használja. A magjaiból nyert szentjánoskenyér-liszt E410 néven ételsűrítő-anyag, mely tejtermékek és péksütemények stabilizátora. A dietetikában a szentjánoskenyér-liszt kipréselt sűrű levét súlycsökkentő étrendekben étrend-kiegészítőként is alkalmazzák. Héjának őrleményéből pedig erjesztett italokat és kávépótszert is készítenek.

karob2.jpg ()

Termése, a karob

A termetesre növő növény tavasszal hozza gyümölcsét. Ez a körülbelül 20 cm hosszúságú hüvelyes termés a karob. A gyümölcsök nagy, barna, fényes hüvelyek, melyek vékony héja alatti kakaóbarna, kemény hús jellegzetes illattal rendelkezik. A karobot már nem nyersen, hanem feldolgozott formában fogyasztjuk. Gluténmentes, alacsony fehérjetartalma van és allergiások is fogyaszthatják. Oxálsavmentes, nem tartalmaz teobromint és koffeint sem.

Hatóanyagai és gyógyhatása

A termések falában szacharóz, pektin, cseranyagok, és a sajátos ízt adó izovajsav található. A szentjánoskenyérmagból készült liszt hasmenés gátló, gyomorgyulladás ellen is jó, és védi a beleket. Hatásos hányás ellen, és mivel nedve nem emészthető, így csökkenti az éhségérzetet. A szentjánoskenyérfa alapú készítményeknek semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert, ezért felnőttek és gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X