Főoldal > DIÉTA > A sushi a hosszú élet titka?

A sushi a hosszú élet titka?

egészségegészséges táplálkozásgasztrohosszú életrizssushitáplálkozás
0

Írta: and

Misao Okawa 1898. március 5-én született, de még ma is kiváló egészségnek örvend a korához képest. A japán hölgy évek óta egy idősek otthonában él, de ettől függetlenül még most is aktív, és szülinapja alkalmából szívesen mesélt a riportereknek a hosszú élet titkáról.

Szerinte a legfontosabb az egészséges étkezés és a napi 8 óra alvás. Okawa néni kedvenc étele a sushi, különösen a makrahalból készült makik és nigirik. De vajon a rendszeres sushi-fogyasztás tényleg segít meghosszabbítani az életünket?

Sushi, a hosszú élet költeménye

A sushi szó általánosan elterjedt magyar jelentése ’savanyúan pácolt hús’, de eredetileg a hosszú élet költeményként fordították. Tehát a sushiról már évszázadokkal ezelőtt is tudták, hogy milyen egészséges. A két fő hozzávalója az alga és a különféle halfajták a legjobb forrásai az omega-3 zsírsavnak, ami segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, javítja az agyműködést, az erek állapotát, sőt a legújabb kutatások szerint rendszeres fogyasztása csökkenti bizonyos rákfajták (pl. mellrák) kialakulásának esélyét. Sok orvos szerint nem is véletlen, hogy Japánban a legmagasabb a várható életkor, hiszen a szigetország adja a világ halfogyasztásának 60-65 százalékát.

misao2.jpg ()

De mi a helyzet a fehér rizzsel?

Sok dietetikus viszont cáfolja, hogy a sushi rendszeres fogyasztása garantálja a hosszú életet, mivel túl sok fehér rizst tartalmaz. A fehér rizs ugyanis egyszerű szénhidrát, ami köztudottan nem egészséges. A jó minőségű sushi viszont speciális kerekszemű rizsből készül, amit a sushimesterek által kifejlesztett speciális ecetes gőzben párolnak, így alacsony marad a kalóriatartalma és jóval egészségesebb, mint a hagyományos főtt rizs. Szóval sushit nyugodtan fogyathatsz akár fogyókúra idején is, bár inkább ebédre, mint vacsorára ajánlott. Ha pedig eddig azért nem kóstoltad meg a sushit, mert idegenkedsz a nyers haltól, elsőre válassz olyat, amelyekhez füstölt, párolt vagy sült halból készülnek.

Fotó: Profimedia – Red Dot, Independent.co.uk


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X