Íme a legjobb és legrosszabb emésztésfokozó ételek
Az emésztés egy nagyon fontos folyamat, ugyanis ezáltal nyeri a test az energiát és tápanyagokat a működéshez, fejlődéshez, regenerálódáshoz. Így leginkább egy ház építéséhez hasonlít a folyamat és tulajdonképpen olyan is: ha nincs alapanyag a házhoz, leáll az építkezés. Az emésztéshez is ez kell, táplálék. A folyamat már a számban elindul, mivel a nyál már elkezd szénhidrátot emészteni. Ha fogyni szeretnél, minél gyorsabb emésztésre törekszel, mi pedig megmutatjuk mit és mit ne válassz.
A legjobb emésztésfokozók
1. Teljes kiőrlésű termékek
A barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér, tészta, zab, gabonapehely nagyon hatékonyan fokozzák az emésztést. Rostban gazdagok ezek a táplálékok, csökkentik a koleszterinszintet és segítik a zsírbontást.
2. Gyömbér
Gyulladáscsökkentő, segít megelőzni az emésztési zavarokat. Nagy mentsvárad lehet, ha rosszullét, gyomorgörcs, hányás, hányinger vagy puffadás gyötör.
3. Banán
A rostban gazdag banán, könnyebben leküzdöd a segítségével a gyomorrontást, hasmenést. Káliumban elég gazdag, de egyéb ásványi anyagokban is bővelkedik és feltölt elektrolitokkal is.
4. Sovány húsok és halak
A sovány húsok kevés zsírt tartalmaznak, az emésztőrendszer pedig alapvetően nehezen dolgozza fel a zsírt. Jó választás lehet a sovány csirkemell, akárcsak a hal, ami omega-3-ban igen gazdag.
5. Joghurt
Jó baktériumok milliói várakoznak a joghurtban arra, hogy a szervezetbe kerülvén támogassák az emésztőrendszered. A joghurt egyébként is finom és nagyon jó desszert vagy nasi lehet két étkezés között.
6. Kimchi
Akárcsak a joghurt, tele van jó baktériumokkal, mikroorganizmusokkal, melyek támogatják az emésztőrendszert.
A legrosszabbak
1. Kukorica
Igaz ugyan, hogy a kukorica tele van egészséges rosttal, a kukorica lebontása elég sok időbe telik a szervezetnek, ezért lelassítja a folyamatot.
2. Alkohol, tea, kávé, üdítők
Igazán megfelelő kellékei egy kis lazításnak, de sajnos kárt okozhatnak az emésztőrendszerben, amennyiben reflux-szal vagy bármilyen emésztőrendszeri problémával küszködsz.
3. Chili paprika
A chilivel igazán fel lehet dobni szinte bármilyen ételt, de sajnos a nagyon csípős chili irritálja a beleket, ezért lassítja az emésztést.
4. Bogyós gyümölcsök
Nem titok, hogy a bogyós gyümölcsök tele vannak szabad gyökökkel harcoló antioxidánssal. Akkor mi is a baj velük? Az apró kis magok, amik fertőzést, gyulladást idézhetnek elő az emésztőrendszerben.
5. Csokoládé
Imádhatod a csokit, de problémát is okozhat, ha IBS-ed (irritábilis bél szindrómád) van. Sőt mi több, a csokoládé koffeint és tejet tartalmaz, ami negatívan befolyásolja az emésztés sebességét.
6. Zsíros és zsírban sült ételek
A klasszikus ellenségünk, a zsírban tocsogó ételek. Különösen veszélyesek IBS és reflux esetén, de hosszú távon károsíthatják a szívedet és érrendszeredet is.
Fotó: Profimedia – Red Dot