Az ünnepi lakomázás előtt érdemes egy salátás hetet tartani, hogy könnyebben és egészségesebben kezdhesd az ünneplést.
Ünnepi díszbe öltözött a város, kinyitottak a karácsonyi vásárok, ahol felcsendülnek az ismerős dallamok és mindent beleng a kürtöskalács, sült gesztenye és a forralt bor illata… Bizony közelednek az ünnepek, családi és baráti összejövetelek, és velük együtt az ínycsiklandó finomságoktól és sütiktől roskadozó tálcák, ebédlőasztalok. A büntetlen élvezetek előtt azonban megfontolandó egy méregtelenítő salátahetet tartani, hogy lelkifurdalás nélkül élvezhessük az ünnepi időszak bőségáradatát.
Hétfő: Füstölt lazacos rukkolasaláta szárított paradicsommal
Kezdjük az egészséghetet egy halas salátával, a lazac, rukkola és szárított paradicsom ízletes kombinációjával. A tengeri halak nemcsak nagyon finomak, de gazdagok omega-3 és -6 zsírsavakban, melyek segítségével egyszerűbben szabadulhatsz meg a fölösleges kilóktól.
Kedd: Grillezett jércemell saláta mézes-mustáros dresszinggel
Érkezzék keddre egy olyan saláta, aminek már a neve hallatán is éhesek lettünk. A grill ételek kifejezetten egészségesek, hiszen elkészítésükhöz nem szükséges plusz zsiradékot használnunk. Szárnyas ételeinket a méz és mustár verhetetlen kombinációjával fűszerezve bizonyára mi is szárnyra kapunk.
Szerda: Mozzarellás avokádósaláta vörösáfonyával
A gasztro szerelmeseinek egy valódi ínyencsalátával készülhetünk a hét közepére. Az avokádó semleges ízéből adódóan remekül passzol a sóshoz és édeshez egyaránt. Ebben az ételben az az igazán különleges, hogy olyan ízek olvadnak egybe, amik fantasztikus élménnyel ajándékozhatják meg a kísérletező szelleműeket.
Csütörtök: Fetás-kapros zöldbabsaláta marinált pisztránggal
Egyik nagy kedvencünk lehet a csütörtöki fogás, melynek főszereplői a ropogós zöldbab és az édesvízi pisztráng. A fantasztikus páros friss sajttal és kaporral kiegészítve valóban nagyszerű választás lehet még a legkritikusabb ételgourmandoknak is.
Péntek: Narancsos répasaláta szezámmagos csirkemell csíkokkal
Salátahetünk aligha lenne teljes a csirkemell nélkül. A csirkét kombináljuk az A vitaminban gazdag répasalátával, aminek pikáns, citrusos beütése remekül kihangsúlyozza a délies szezámmag ízét. Egyszóval pénteki salátatippünk úgy kerek, ahogy van, amit kár lenne kihagyni.
Szombat: Négysajtos kevert saláta pirított mandulaforgáccsal
A sajtimádók most négyszeresen is megünnepelhetik a hétvége kezdetét, egy fantasztikus négysajtos ízbombával, megkoronázva egy kis mandulával a tetején. A sajtválogatás mellé pedig bátran fogyasszunk egy deci száraz vörösbort, ami nem pusztán a jó hangulatért felelős, hanem egyben anyagcsere működésünk serkentéséért is.
Vasárnap: Pikáns tonhalsaláta vöröshagymával és főtt tojással
A hét zárásaként pedig ismét jöhet egy halas fogás, ezúttal ízletes vöröshagymával és főtt tojással kiegészítve, mindezt a különleges Cayenne borssal meghintve. A gyógynövények királyának tartott fűszer szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását számos kísérlet bizonyította már. Mindemellett a pikáns ízvilág miatt garantáltan az egyik kedvencünk lesz.
A salátahetet követően már bátran belevághatunk a decemberi nagy lakomázásba. Ráadásul a fenti saláták tökéletesen beleillenek a máig nagy népszerűségnek örvendő búzaliszt-cukor-laktóz nélküli paleolit étrendbe is. A Netpincér „80 Nap alatt a Föld körül kampány” paleo hetének keretében további izgalmas paleo fogásokat könnyűszerrel otthonunkba varázsolhatunk.
Forrás: Noguchi